Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Uppskattade sommaraktiviteter med Ilsbo centerförening

Under sommaren har Ilsbo Centerförening genomfört två trivselaktiviteter: en rundtur till flera hälsingegårdar och surströmmingsskiva på Gammelvallen.

Annons

Rundturen till hälsingegårdarna gjordes i slutet av maj. Transporten löstes genom samåkning i egna bilar. Första anhalten var Gästgivars i Vallsta där det var nyinvigning efter upprustning och ombyggnad av ladugården till kafé och butik. Den stora gästabudssalen på gården var magnifik.

Därifrån var det nära till Orbaden där det serverades lunchbuffé. Efter maten var det frågesport om växter och föreningens sekreterare Helena Bikoff delade ut medaljer till dem som hade flest rätt.

Färden fortsatte sedan mot Ol-Anders i Alfta där det finns ett intressant industrimuseum om företaget ÖSA att besöka. Den sista anhalten på turen var Löka hembygdsgård, också i Alfta, där en guide berättade om Erikjansarna som tog med halva byn till Amerika.

En sak är säker, Hälsingland med alla dessa otroliga gårdar som finns kvar och har underhållits i generationer för att vi ska få ta del av historien, är en otrolig skatt. Det är bara 100 år sedan det var väldigt fattigt här.

Resan runt till de olika gårdarna var både lärorik och inspirerande för oss alla.

I slutet av augusti hade centern den traditionella surströmmingsskivan på Gammelvallen i Ilsbo. Det har under många år varit en trevlig och gemytlig avslutning på sommaren. Helena Bikoff hade ordnat frågesport.

I den nyskurade logen blandades dofterna av såpa med färskpärer, surströmming och skogens alla dofter utanför. Kan det bli en bättre avslutning på sommaren?

Ulla-Britt Eriksson, Ilsbo

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel