Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Ungdomar håller öppet sommarkafé och lär om entreprenörskap.

Under sommaren 2020 håller Långheds bygdeförening öppet med sommarkafé. Detta är möjligt då ungdomar fått möjlighet att sommarjobba på bygdegården genom Ovanåkerskommun.

Bygdeföreningens upplägg är att ungdomarna tar hand om kaféet och får lära sig massor om att driva ett företag. Det bakas och serveras men innan detta kan göras så måste mycket till. Det ska planeras och köpas in.

När råvarorna väl har kommit och yrkeskläderna har satts på så är det dags att producera till gästerna. Tunnbröd bakas liksom bullar och kakor, den färska ko-osten tillverkas med varsam hand, regnbågslaxen röks och sprider en fantastisk doft, många fyllningar förbereds och grönsaker skärs och soppa kokas.

Kylskåpen fylls inför dagens öppnande och det extra leendet tas på innan skylten med öppet hängs ut. Kassan öppnar och besökarna betalar via kort och swish vilket bokförs med modern teknik på föreningens padda.

Måndag till fredag är det fika och lättare smårätter som gäller och sen är det tacomys på fredag kväll.

Ungdomarna får även kunskap om att jobba utifrån Livsmedelsverkets regler kring hygien och de mer specifika reglerna nu under Coronatiden.

Gäster som har speciella önskemål såsom gluten och laktosfritt eller kanske någon gäst är vegan jobbas det med för att tillmötesgå allas önskemål och behov.

Att jobba i ett sommarcafé innebär väldigt många olika arbetsuppgifter och information om detta flödar över ungdomarna som verkligen visar ett stort intresse över företagandet.

Långheds bygdeförening har ett pågående projekt genom Leader Hälsingebygden där ett av målen är att ge inspiration till entreprenörskap. Genom ungdomarnas sommarjobb hoppas vi att både förståelse för företagande och intresse för att bli en framtida entreprenör skapas.

Att skapa och erbjuda turistiska produkter till gäster och besökare är krävande men oerhört utvecklande och glädjen är enorm när vi ser resultatet. Årets sommarjobbare får smaka på detta i Långhed!

Välkommen säger vi till gäster också såklart.

Text och foto: Margareta Englund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel