Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Undersviksveckan – en återkommande succé

Så är första Undersviksveckan till ända för den här gången. Veckan började på måndagen med Skogens dag uppe på Fluren. Där ställde veteranbilsentusiaster ut sina vackra klenoder, den ena bilen mer unik än den andra. Samtliga ägares ögonstenar. Flurens kulturpris på 20 000 kr delades ut och i år var det Jonas Larsson, ägare av Tevsjö destilleri i Järvsö, som förärades priset.

Onsdagens begivenhet måste man ändå säga, är det största som har hänt här i Undersviks gamla socken sedan klockstapeln flyttades för exakt 120 år sedan.

Efter alla förberedelser var det en otroligt mäktig upplevelse att se Hembygdsgården i strålande solsken, rulla fram genom Lövvik och Kyrkbyn. När Lövvikskurvorna skulle tas var vi många som höll andan. Men den kunniga föraren såg till att huset stolt kunde passera utan en enda incident. Många människor följde huset till fots hela vägen från Ol-Mats till Hans-Nils.

Det var lite extra nervöst med flytten eftersom alla saker i Hembygdsgården hade lämnats kvar på sina platser i huset. Men ingenting hade rört sig, till och med porslinskopparna i köksskåpen stod kvar, helt fantastiskt. Och nu när gården kommit hem, så kan alla se denna vackra byggnad och vi konstaterar att –Egen härd är guld värd.

Så kom lördagskvällen med en fenomenal hyllningskonsert i Undersviks kyrka till Undersviks Hembygdsgårds ära arrangerad av Ingrid Andersson. Hon lyckades samla många musikaliska förmågor, de flesta med rötterna i Undersviks socken. Kyrkan var fullsatt. Gården hälsades välkommen till sin nya hemvist av såväl Prästen Lars Sahlin, som av kyrkvärden Micael Sigvardsson.

Det var ett arrangemang som alla kommer att minnas. Det var mäktig opera av Edvin Jerkersson, Polska från Djupaviken med Kari Sjöstrand och Henrik Christensen, Tomas Rutäng med sin finstämda sång och gitarr.

När Anneli Söderlind började sjunga med sin klara röst och Lasse Feldtblad spelade på sitt dragspel, ja då kunde inte publiken hålla sig längre, utan helt plötsligt utbrast alla i en spontan allsång.

Undersviks kyrkokör bjöd på flera underbara sånger där musikern Andreas Leek stod för musiken och Kantor Gunilla Mattson dirigerade. Så var det Ingrid Andersson som med sin helt fantastiska röst och närvaro, sjöng sig in i allas hjärtan och belönades med stående ovationer. Vilken härlig kväll.

Veckans fotografer var Carlotto Persson och Birgitta Hallin Olsson.

Stort tack till alla som medverkat till denna minnesvärda vecka.

Birgitta Hallin Olssson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel