Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Ugglorna genomförde tuff kurragömmahajk i mörkret på öde ö

Skulle du klara att gömma dig en hel oktobernatt i skogen? Nyligen lekte det äldsta gänget i Söderhamns scoutkår kurragömma – i 18 timmar.

Scouterna, de knyter väl bara knopar och hjälper tanter över gatan? Nej, det var ett tag sen. Scouternas grundare sa en gång att ”om det inte är kul är det inte scouting”. Den devisen försöker vi följa i Söderhamns scoutkår.

Vårt äldsta gäng kallas Ugglorna och går i nian och ettan på gymnasiet. De hade sin tuffaste hajk någonsin andra helgen i oktober. De elva scouterna hade bestämt sig för att genomföra en kurragömmahajk på en öde ö, Klacksörarna utanför Jonskär.

Vi gränsade av ön så att vi ”bara” hade ett område motsvarande 64 fotbollsplaner att gömma oss på. I urskog. På natten. Vi började på lördag eftermiddag. Fem patruller med mat- och sovgrejer i ryggsäckarna drog ut i skogen för att hitta bästa gömstället. Ledarna började leta. Blev man hittad fick man förstås hjälpa till att leta.

Men man kunde inte ligga och trycka hela natten på samma ställe, det gällde också att hitta och samla in reflexer som ledarna hade hängt längs Klacksörarnas stränder. Den vinnande patrullen lyckades gömma sig i 18 timmar, fram till klockan åtta på morgonen. De sov i väl dolda enmanstält. En annan patrull gömde sig under den kommunala bastun hela natten, där de viskande lagade mat, umgicks och frös.

Det är full fart i Söderhamns scoutkår, som startade 1908, ett år efter rörelsens grundande i England. Vi är bortåt hundra medlemmar, och startade alldeles nyss en ny avdelning med åttaåringar. Vi gör Söderhamns unga redo för livet.

Ugglornas ledare genom Fredrik Björkman

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel