Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT+TV: Alla vill baka tunnbröd i Långhed

Under veckan som gick så bakades det massor av tunnbröd i den härliga vedeldade stenugnen i Långhed.

Paul Svensson som gästade kommunen för att inspirera kökspersonal, tjänstemän och politiker kring livsmedelsstrategi, bokade in sig på ett pass med Öppetbak i Långhed på tisdagskvällen. Paul Svensson är en mycket engagerad kock som har fokus på hållbarhet, inge släng och jobbar mycket med vegetariska råvaror. Nu aktuell i tv i programmet Den gröne slaktaren. Han har tidigare medverkat i ett flertal tv-program där mat är en viktig del.

Paul hade bakat tunnbröd en gång tidigare och då med kollega och kocken Tina Nordström. Denna gång var det Margareta Johansson som instruerade Paul och resultatet utvecklade sig och Margaretas betyg på Paul blev godkänt. Paul jobbade oerhört fokuserat och det syntes att han ville lära sig. Ammar Algiyad var också med och bakade och fina samtal kring bröd från världens länder hördes. Ammar och Paul är båda väldigt intresserade av bröd. En stolt Ammar bjöd Paul på zatar till tunnbrödet och till ett arabiskt bröd han lärt sig baka av sin mor hemma i Syrien. Zatar är en härlig kryddröra med sesamfrö och olivolja.

TV: Se Paul Svensson i full färd med att baka tunnbröd här:

Tillsammans var det en fin tisdagskväll i bagarstugan och soppan som kocken Mostafa bjöd på, en syrlig linssoppa, var en fantastiskt soppa, sa Paul efteråt.

På onsdag var det ett glatt kvinnogäng som tog över i bagarstugan. Det bakades mjukbulla och hårt tunnbröd som var så gott att det troligen inte räcker till jul utan det måste bakas mer.

Tanken med projektet som pågår i Långhed, Kulturarv möter framtid, är bland annat att skapa en mötesplats där tunnbröd är i fokus. Prata och baka tunnbröd.

Tunnbröd är mer än bara något att äta. Tunnbröd är kärlek till jordbrukaren - odling, skörd, säd och malning. Kärlek till skogsbrukaren – skog, träslag, ved, näver och eld. Kärlek till bagaren – omtanken om råvaran, degvätska, mjöl, kryddor, eldning, knådning, utbakning, borstning, gräddning och presentation av resultatet.

Ta kontakt med oss om du vill vara med, kanske baka – bakugn finns!

Margareta Englund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel