Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Tunnbrödsfestivalmiddag för att fira tunnbrödets dag i Långhed

Tunnbrödets dag firas varje år andra lördagen i maj. En dag som är till för att lyfta upp det fantastiska brödet och dess möjligheter. Det är Tunnbrödsakademin som instiftat dagen och då hyllas tunnbrödet i hela landet.

I Långhed var tanken att fylla hela veckan med tunnbröd men vi kunde inte ro det i land i dessa tider men vi gjorde vad vi kunde. Tunnbrödsfestivalmiddag för 20 personer! Det kunde vi arrangera och gästerna satt utspridda i lokalen och det var bordsservering.

Grundtanken var att bjuda in 100 gäster till detta event och på programmet skulle det har varit mycket sång och musik. Det skulle även ha varit prisutdelning av Årets tunnbrödsmacka Gävleborg 2020. En tävling som skulle gått av stapeln i Långhed denna dag arrangerad av Matvärden, Tunnbrödsakademin och Långheds bygdeförening. Denna tävling och tunnbrödsfestival med marknad i Långhed kommer att arrangeras varje år - så nu har vi något att se framemot 8 maj 2021.

I alla rätterna serverades det tunnbröd på något vis. Hårt och mjukt, tunt och tjockt och även smörstekt till crunch. Brödet var bakat i Långheds egen bagarstuga på mjöl från Tewsjökvarn, regnbågen från Ljusnan och rökt i Långhed, egen kosost, rabarber från Alfta och de övriga råvarorna var så lokala som möjligt.

Gästerna uppskattade meny och skrev glatt i gästboken att de vill komma igen. Det blir säkert fler gånger säger vi!

Margareta Englund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel