Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Trots avsaknad av hav och sjö – Lyskväll i Trönö blev en lysande idé!

Inget hav. Ingen sjö. Men Trönöån duger gott!
- Vi fick en spontan idé i tisdags, säger Robert Wirén från Tisdagsgruppen, Trönös formidabla fixargäng.

De la ut en blänkare i Facebookgruppen "Trönö framtid" och förhörde sig om intresset för en lyskväll. Responsen blev positiv, vilket resulterade i att Trönöborna under lördagskvällen fick sitt eget flammande farväl till sommaren.

Den av marschaller kantade Åstigen - även den ett initiativ och ett verk av Tisdagsgruppen - lyste väg för alla vandrare som kom från olika håll och samlades vid grillplatsen intill ån. Kvällen var ljum, stjärnorna framträdde på himlen, och det blev en mysig stund för alla som tog sig dit.

Se läsarnas bilder från lyskvällen, runt om i Hälsingland, 2019

Lyskvällen är en tradition som startade i Österbotten för ungefär tvåhundra år sedan, och så småningom tog sig över Bottenviken till Sverige. I våra skärgårdar är den fast förankrad numera, och har börjat att alltmer smyga sig inåt landet. Trönö har nu via Tisdagsgruppen fått ännu något att glädjas över tillsammans med Åstigen, och inte minst den vackra blommande parken som kom till i somras mitt i byn.

– När vi frågade kommunen om vi kunde få blommor att plantera, fick vi svaret att de inte levererar ut till byarna, berättar Robert Wirén. Så då gjorde de det själva. Förstås!

Och lyskvällen gick från tanke till handling på fyra dagar. På frågan om den återkommer nästa år, svarar Robert att de hoppas det.

– Och då får det gärna komma ännu mer folk!

Marie Sundberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel