Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Trönö nya kyrka fyller 125 år – mycket intressant historia

Jan-Eric Berger skriver om Trönö nya kyrkas 125 årsjubileum.

Trönö nya kyrka invigdes den 1 december 1895  och kan alltså fira 125 år och Nathan Söderblom föddes den 15 januari 1866, vilket innebär att det är 155 år sedan han såg dagens ljus.

Egentligen skulle det ha blivit jubileumshögtid med tårtfest den 17 januari i Trönö – men på grund av rådande covid-19 har man fått minska ner firandet till en fin minnesutställning om Nathan Söderbloms liv och gärning.

Utställningen är gjord av prästen och kulturhistoriken Carl-Adolf Murray, grundaren av Stiftsgården i Undersvik. Utställningen kommer att finnas i kyrkan under tiden 19 januari - 5 februari. Då kan intresserade komma enskilt eller mindre grupper för att titta på utställningen.

Trönö nya kyrka har en intressant historia. Första spadtaget togs  7 januari 1893. Platsen där kyrkan uppfördes köptes av Glamsta byamän för 2 500 kr. Grundstenarna lades 5 maj och byggmästare för kyrkan var Erik Jacobsson från Vågbro. Han hade åtagit sig att bygga kyrkan för 73 000 kr. I Trönö församling bodde  då 1 601 personer. I dag bor det i runt tal 825 personer i Trönö.

När man började bygga kyrkan grävde man ner en så kallad dokumentlåda, en liten beckkista, som bland annat innehöll en psalmbok, bibel samt olika mynt från den tiden. Även några ortstidningar lades i lådan. Om lådan finns kvar idag efter den stora branden i november 1998 vet man inte.

Genom årens lopp har kyrkan renoverats flera gånger och 1958 genomföres en omfattande renovering. Likaså renoverades den under 1997-1998 innan branden. Inget från kyrkan kunde räddas förutom ett relikskrin, tillverkat cirka 1220 i franska Limoges. Detta har genomgått konservering hos Riksantikvarieämbetet  och finns nu i nytt skick för beskådande i kyrkan.

Nathan Söderbloms far, Jonas Söderblom tjänstgjorde som komminister i Trönö under åren 1864-1873  och det var då som Nathan Söderblom föddes på Söderblomsgården i Trönö den 15 januari 1866.

Jonas Söderblom kom sedan tillbaka till Norrala och var kyrkoherde där under åren 1883-1901. I dag är Lise-Lott Wikholm kyrkoherde i Norrala-Trönö församling och komminister är Staffan Öberg.

Trönö nya kyrka invigdes på nytt första söndagen i advent 2001 efter att den totalförstördes vid branden 1998. Den nya kyrkan har blivit en stor turistattraktion.                       

Jan-Eric Berger

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel