Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Träning var temat på Osteoporosföreningens möte

Den 8 oktober samlades 14 medlemmar i Funktionsrättslokalen i Hudiksvall. Ordförande Inger Aréen hälsade alla välkomna och särskilt fysioterapeut Kristin Vandér.

Kristin arbetar som osteoporoskoordinator hos Hudiksvalls sjukhus och inledde med att informera om hur brukarrådet arbetat och utvecklat bra former för att utreda och behandla sjukdomen. Numera ingår all osteoporosverksamhet i den ordinarie verksamheten hos hälsocentraler och sjukhus i Region Gävleborg. Med ett skört skelett ökar riskerna för frakturer och då är träning ett viktigt komplement till läkemedelsbehandlingen.

Träning av de stora muskelgrupperna ben, lår, mage, rygg samt balansen är grunden. Kristin visade olika övningar samtidigt som hon beskrev hur cellerna både byggs och bryts ner. Hoppövningar har en god effekt på skelettet men skall utföras utifrån var och ens förutsättningar och framför allt ”sitt inte still!” Deltagarna fick tips på olika nätbaserade träningsprogram bl a via youtube och Kristin skickade med uppmaningen ”medicin hjälper mot en viss del men fysisk aktivitet hjälper mot allt”.

Medlemmarna tackade Kristin för den värdefulla informationen med en varm applåd och ordförande passade på att överlämna en blomma och önska Kristin lycka till i det fortsatta arbetet. Därefter inbjöds alla till en trevlig fikastund.

Maj-Britt Norlander och Britt-Marie Leandersson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel