Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Traktorutflykt med Trönös SPF-seniorer

Trönös SPF-seniorer har varit på traktorutflykt till fäbodvallen Norrbodarna i Trönö.

Annons

Två traktorer med vagnar körde passagerarna från centrala Trönö till vallen där fäbodjäntan Anna Sjölin och hennes getter tog emot.

Det har inte varit djur på vallen på 100 år, men nu är det nya tider på vallen som tillhör bönderna i Glamsta och Hällsätter. Gräset kring stugorna är väl betat och getskällans klämtande ljud minner om en förgången tid.

Efter fäbodbrukets upphörande användes stugorna av skogsarbetare. Flera av besökarna hade egna minnen från när man veckovis i tonåren vistades i stugorna och arbetade i skogen.

En berättade om när han som 16-åring med några äldre skogsarbetare åkte skidor, långa sträckor till avverkningsplatserna och dåtidens muskedunder till motorsågar av märket Homelite, som även hanterades av 16-åringen.

En tipspromenad om Trönös fäbodvallar, medhavt kaffe och Anna Sjölins berättelse om sina dagar med getterna på vallen avrundade en bra dag innan Allan och Karl-Erik körde passagerarna hemåt igen.

Birgit Lundgren

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel