Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Traditionell uppskattad julmarknad i Långhed

Andra lördagen i december slår Långheds bygdegård upp dörrarna till en stämningsfull julmarknad. Så även i år och denna gång med tunnbrödsbakning i bagarstugan.

Julmarknaden besöktes av fler än 300 och många passade på att njuta av julgröt, skinkmacka och saffran så klart. Tomten kom och gladde många. Årets knallar uttryckte att de var nöjda och vi bjöd in dem till nästa marknad som kommer att ske andra lördagen i maj, närmare bestämt den 9 maj ,då det till och med blir en tunnbrödsfestival.

På årets julmarknad kunde besökarna handla av det första tunnbrödet bakat i bygdegårdens egen bagarstuga. Tunnbröd går att baka på oerhört många sätt och utifrån väldigt olika recept. Nu bakade vi ett traditionellt ljusugnsbröd där grunden till degen sattes dagen innan. På själva bakdagen gjordes degen klar med mjöl från sädesslagen korn, vete och råg. I denna deg hade vi även mjölk som degvätska.

Under lördagen bakades även ett syriskt tunnbröd som har vete som sädesslag, men även är smaksatt med kryddor.

Detta var första baket och nu planerar vi att bjuda in till många bak framöver!

Margareta Englund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel