Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Traditionell midsommar firades på Arbrå Fornhem

Arbrå Hembygds- och fornminnesförening ordnar årligen ett evenemang på midsommaraftonen på Fornhemmet i Arbrå och så skedde även i år.

Annons

Den miljö som Fornhemmet erbjuder är en traditionell inbjudande sommarbild med röd/vita byggnader, gröna fräscha björkar, putsade gräsmattor och underhållning och lekar för alla åldrar.

Årets fest följde traditionen där sångkören Arbrå Drängar under ledning av Anders Hedmo bar in den lövade majstången samtidigt som en passande sång från Ronja Rövardotter sjöngs. Stången hade innan dess pyntats med blommor och grönt. Stångresningen är som vanligt lite knivig, men tack vare starka armar och erfarna stångförankrare kom stången säkert på plats på tunet. Sångkören fortsatte därefter med några passande musikstycken.

Vår kulturchef Hélen Blomqvist var årets sommartalare. Hon beskrev sin bakgrund och sitt tidigare arbete på orter utanför vår kommun och hur hon sen landade i sin hembygd med sin nuvarande bostad i Arbrå prästgård där bla Delsbo-stintan Ida Gavell Blumenthal föddes.

Arbråstipendiet 2018 ur Engströmska minnesstiftelsen delades ut av Stefan Permickels och Ulf Arbinger och det tillföll nu Forsbrokyrkans Ungdom som ett bevis på den uppskattning som de förtjänar, främst för sitt arbete med barn och ungdomar samt för verksamheten på Fagernäs. Priset på 10 000 kronor togs emot av Tomas Kolmodin tillsammans med dottern Annie.

Bälg-Anders Fernstrand underhöll med dragspel och sång. Anders framförde traditionell svensk sommarmusik efter Evert Taube, Lasse Dahlquist och Stig Ohlin såsom Rosa-på-bal, Pierina och Calle Schevens vals. Bälg Anders avslutning med bla. klassiska Taubelåtar lindade in publiken på Fornhemmet i en härlig midsommarstämning.

Som en avslutning fick barn och vuxna med det rätta barnasinnet dansa kring majstången under suverän ledning av Anders Ringård och Lasse Feldtblad. Lasse och Anders kompletterade varandra som vanligt med precision - Anders drog med sig dansarna från små grodorna till kosläpp med äkta kosprång - ackompanjerad av Lasses dragspel.

Cirka 350 besökare kom till Fornhemmet för att njuta av arrangemanget med tillhörande kaffe, fika, glass och korv. Midsommarfest på Arbrå Fornhem är en väl inarbetad tradition som åter visat sin tjusning och sin attraktionskraft.

John-Erik Eriksson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons