Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Trädgårdssöndag på Bergviks Industrimuseum

En alltigenom lyckad Trädgårdssöndag på Bergviks Industrimuseum den 22 maj, i perfekt väder för alla säljare av plantor och för de många besökarna på parterren invid Ljusnan, där läckra bakverk och smörgåsar också kunde avnjutas.

Höjdpunkten var ett mycket intressant och inspirerande föredrag i museet av trädgårdsingenjör Märta Gunnarsson och måltidsekolog Magnus Westling med inriktning köksodling.

Mycket handlade om baljväxter och förädling av grönsaker. Märta påpekade i sitt föredrag vikten av bra frön, levande näringsrik jord, pollinerare, kompost, naturgödsel och inga bekämpningsmedel. Har man en bra jord som mår bra har man kommit långt.

Det finns många olika sorter av alla grönsaker, men det är så att 90 procent av alla sorter vi odlade förr är försvunna. Äldre sorter smakar mer än de nya. På Nordisk genbank finns frön bevarade.

Magnus börjar med att berätta om sitt arbete med sensoriska bedömningar av arter (Går att läsa om på hemsidan Smaka Sverige). Gråärter smakar mer jämfört med gula ärter. Han gör nu en vegetarisk biff av gråärter. Framhåller en bok av Jens Linder “Det glömda köket”, om förädling av grönsaker.

De allra flesta plantorna såldes eller byttes inom några timmar och många gick hem nöjda för att sätta dem i sina egna trädgårdar.

Anita Östlund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel