Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Toppinsats av Alfta-Ösas damlag på tiomila

Alfta-Ösas damlag gjorde en riktig toppinsats på årets tiomila, andra plats och bästa svenska lag.

Om man tittar på varje löpare och deras individuella meriter och jämför med de bästa damlagen på tiomila ska det egentligen inte vara möjligt för Alfta-Ösa att nå en placering bland de fem bästa.

-Vi förbereder oss väl. Vi finns på plats under flera dagar för att förbereda oss för de stora stafetterna, berättar coach Lars Engström. Dessutom är det en otroligt fin laganda bland tjejerna. Vi har haft samma lag i fem år nu och tjejerna känner varann utan och innan och gillar och respekterar varandras olikheter. Alla i laget har också en förmåga att lyfta sig i de stora stafetterna. Det kanske kan vara några orsaker till våra stora framgångar fortsätter Lars.

Årets tiomila var både snabblöpt och hade svårorienterade avsnitt. Redan på första sträckan föll flera av storfavoriterna bort och kunde sen aldrig komma ikapp igen. Irina Nyberg sprang första i Alfta-Ösas lag och klarade det höga tempot samtidigt som hon orienterade säkert och växlade över till Josefine Heikka på en fin tolfte plats.

Josefine var snart uppe i täten och höll sig där ända tills ett försmädligt misstag alldeles på slutet som kostade en och en halv minut. Hon kunde ändå växla över till Galina Vinogradova på en klart godkänd sjunde plats.

Den tredje sträckan var den längsta och tuffaste i stafetten och Galina hade fullt sjå att hänga med i sin klunga som innehöll en rad starka löpare. Hon använde de sista krafterna till att växla över till Sara Eskilsson på en sjunde plats.

Sara Eskilsson kom från en lite knackig försäsong men när det verkligen gällde höll hon ihop det och växlade även hon på sjunde plats men bara en knapp minut från andraplatsen. Ett jätteläge för Alfta-Ösas storstjärna, världsmästarinnan Natalia Gemperle.

LÄS MER:  HÄR kan du skicka in ditt läsarmaterial

Natalia satte av i ett högt tempo men ett misstag alldeles i början gjorde att hon halkade efter. Men efter misstaget intalade hon sig själv att hon måste skärpa till sig och det fungerade verkligen. Natalia passerade löpare efter löpare och ingen av dem kunde följa i Natalias tempo. Det blev till slut en solklar andraplats och Natalia kunde på upploppet möta sina överlyckliga lagkamrater och hann också med att krama om dem ordentligt innan målgång.

Det var Alfta-Ösas genom tiderna klart bästa insats på tiomila. Klubben har tidigare också, med i stort sett samma lag, en seger och en andraplats i världens största orienteringsstafett finska Venlastafetten.

Thomas Ericson/Läsartext

 

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel