Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Tobaksfri dag på Ede skola

Under tisdagen den 26 april fick eleverna från årskurs 6 till årskurs 9 på Ede skola i Delsbo vara med på en dag full av olika aktiviteter som hade både med tobak att göra men även andra relaterade teman som grupptryck, normer och även lite grann teknik.

Flera av eleverna har tyckt att dagen var ett bra sätt för lite mer gemenskap på skolan då man fick blandas med andra elever från olika klasser som man kanske aldrig pratat med förut.

På bildpasset fick eleverna utveckla en logga eller en symbol mot tobak. Det var idén som var viktig, inte hur bra man tecknar.

Däremot på fritidsgården presenterade fritidsledarna sig, och välkomnade grupperna till passet. Det togs upp regler kring tobak på fritidsgården, hur fritidsledarna jobbar på ungdomarnas fritid samt vad deras uppdrag är. Den sista gemensamma aktiviteten var att fylla i en enkät om tobak och fritid.

I skolans Cafeteria pågick olika övningar, en av dem var att man tog ställning till olika påståenden genom att ställa sig på olika platser. Ett exempel på ett påstående som togs upp är “Flickor utvecklas snabbare än killar” eller “är det okej att vara elak mot någon så länge man säger att man bara skojar”. Heta stolen är en av övningarna som tas upp på filmpasset där man får argumentera för och emot påståenden om rökning. Men före det tittar eleverna på film som ska ge inspiration till diskussion. Mellan två av passen får eleverna gå en tipspromenad där man får gå runt i Delsbo och skanna QR koder och svara på olika frågor.

Vi har intervjuat några av eleverna under dagen för att kolla vad de tycker om dagen och idén:

Liv Jonsdotter från årskurs 7 tycker att bildpasset var bäst och att dagen var väldigt bra organiserat. Emma-Louise Jonsson från årskurs 7 tycker att dagen var bra och att det har varit extra roligt med gemenskap under dagen. Enligt henne har bildpasset varit bäst. Hon vill ha aktivitetsdagar oftare med mycket elev inflytande. Sofia Sandin från årskurs 8 tycker att det har varit kul. Enligt henne har alla aktiviteterna varit ungefär lika bra. Generellt sett har hela dagen varit ett lyckat evenemang som är verkligen värt en skoldag.

Bartosz Stroinski

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel