Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Tio Söderhamns-scouter tog upp 90 år gammal tradition

I helgen genomförde tio scouter från Söderhamn en utmaning som har minst 90 år gamla anor: Enmilavandringen, eller ”Enmila”. Utan telefon vandrade de en mil ensamma.

Nyligen fick Söderhamns scoutkår tillbaka en pärm som varit på villovägar i decennier. Där finns dokument från tiden för föreningens grundande. Scoutkåren räknas som Sveriges äldsta, med anor från 1908.

I pärmen fanns en rad protokoll med rubriken ”Enmila”. Scouter vandrade en mil kring Söderhamn och beskrev i text vad de var med om. De flesta protokoll var från 1929. Det var denna utmaning som avdelningen Ugglorna återupplivade i helgen.

Ugglorna består av elva ungdomar i åldrarna 14-17 år. Alla de tio som deltog i den moderna formen av Enmila klarade utmaningen. Det trodde de faktiskt inte själva.

På fredagskvällen tältade gruppen vid en fäbodvall nära berget Blacksås sydväst om Forsa i Hudiksvalls kommun. Varje scout fick ett förseglat kuvert med en hemlig karta. På lördagsmorgonen skjutsades alla scouterna till varsin startposition, som ledarna placerat i en cirkel kring det gemensamma nattmålet, Iggesunds scoutstuga i Ölsund. Sträckorna var 10-14 kilometer, ömsom bilväg ömsom stigar.

Sedan fick scouterna klara sig själva. De fick inte använda sina mobiler på hela dagen. Telefonerna låg i förseglade paket i deras ryggsäckar – så att de kunde tas fram i nödfall. På vägen lagade alla scouterna mat på spritkök. Några av dem var tvungna att paddla över Storsjön för att ta sig till Ölsund. Under eftermiddagen anlände de till stugan en efter en, och så hade vi tacofest.

Organisationen Scouterna har som slogan att vi ”gör unga redo för livet”. Nu vet vi att dessa tio Söderhamnsungdomar kan klara sig utan telefon en hel dag, och ta sig fram minst en mil med bara en karta.

Till hösten planerar vi att starta en ny avdelning för de som är födda 2011.

Ugglornas ledare genom Fredrik Björkman

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel