Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Temamöte om hemtjänst och hemtjänsttaxa rätade ut frågetecken

Det är enastående att få uppleva klar och tydlig information, där frågetecken rätas ut och bilderna blir tydliga. Så blev det när SKPF Pensionärerna avd 50 och VisionVeteranerna inbjöd till temamöte på Patricia.

Rubriken var: hemtjänst och hemtjänsttaxa i Hudiksvalls kommun. De som stod för informationen var teamledare Lena Gunnarsson samt avgiftshandläggare Carina Hansson och Elenor Nyblom.

Deltagarna vid mötet fick inledningsvis av Lena en bakgrund av arbetet inom Socialförvaltningen, där en samlad kompetens finns. Vi fick också en mycket bra genomgång över hur ett ärende handläggs, från första stund. Vi fick många förtydliganden kring den ramlag som Socialtjänstlagen är, och hur en ansökan om hemtjänst går till och vem som kan ansöka om hjälpen.

Utgångsläget är alltid utifrån det behov som finns och där bedömningen alltid utgår från, vad är det som är skäligt? Allt utifrån att lagen inte fastställer skäligheten, utan detta måste bedömas i samspel mellan individen och handläggaren.

Sociala aspekter, ensamhet, behov av utevistelse ska tas hänsyn till. Budskapet är tydligt, att allt ska vägas in, när skälighetsbedömningen görs. Individuella behov innebär individuella lösningar!

Lena Gunnarsson informerade om att ifall det blir ett avslag på ansökan, helhet eller vissa delar, kan ärendet överklagas till Förvaltningsrätten. Här är ansvariga behjälpliga vid ett överklagande om så önskas.

Deltagarna vid mötet fick också information om det mobila sjukvårdsteamet, som genom Regionen möjliggör medicinska insatser i hemmet.

Kommunens hemtjänst har även personal som kommer på natten, vilket inte den privata verksamheten har. Blir det ett larm på natten, där privat verksamhet är, så är det kommunens personal som kommer.

De båda avgiftshandläggarna gav också en mycket tydlig och informativ bild över hur taxan räknas fram. Max taxan är 2 089,49 kr sedan tillkommer kostnaden för maten. Maxtaxelagen gäller för hela landet.

Det är mycket viktigt att inkomstförfrågan blir korrekt ifylld. Budskapet är: rätt uppgifter in, blir rätt utgifter ut!

Det blev möjlighet för deltagarna att ställa frågor utifrån olika erfarenheter och funderingar. De medverkande fick blomstercheckar och varma applåder för sin medverkan.

Den här stunden visade på, hur bra och tydlig information rätar ut frågetecknen. Kommer nya frågetecken, då vet vi vart vi ringer och vilka vi kontaktar!

Elsie Bäcklund Sandberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel