Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Temamöte i Sågtäktens bygdegård: "Det finns mycket positivt kring åldrandet, trots allt!"

Ett mycket välbesökt temamöte blev det i Sågtäktens bygdegård när professor Anders Wimo medverkade och rubriken för kvällen var: att åldras i Nordanstig, Sverige och världen.

Anders och den stora publiken välkomnades varmt. Det blev en intressant föreläsning som inleddes med citat från Mosebacke Monarki, om ”eländes, eländes, elände". Och frågan blev, om det verkligen är så eländigt?

Vad händer när vi åldras? Allt verkar fungera i rörelseapparaten men det går långsammare och de exempel som Anders gav, var vi många som vi kände igen!

Vi fick veta mycket kring friskfaktorer och riskfaktorer. Intressant att få stanna till inför detta om vad som händer när vi åldras, vilka är utvecklingslinjerna?

Vi lever längre, andelen äldre ökar och utmaningarna är stora att möta den verkligheten. Kurvan för andelen 65-åringar i befolkningen går uppåt och för Nordanstig är utmaningen större än i övrigt, med anledning av åldersstrukturen här.

Befolkningsförändringarna är stora i hela världen. Många äldre har eller kommer att få stora hjälpbehov.

Anders Wimo berättade också om SNAC projektet som startade 2001 i Nordanstigs kommun. Detta utifrån regeringens satsning på forskning inom äldreområdet. Vilka faktorer påverkar äldres funktionsförmåga? Dessa frågeställningar har belysts och resultat har samlats in från cirka 15 000 till 25 000 deltagare i projektet.

Helt klart är att de resultat som framkommit i Nordanstig, är viktiga för Sverige och världen. Det är värdefulla resultat, befolkningsstudier och erfarenheter som gett underlag för flera rapporter och avhandlingar för att kunna avläsa trender, som är så viktiga för samhällsplaneringen.

Anders Wimo belyste även all den positiva utveckling som skett när det gäller att behandla sjukdomar och utvecklingen inom läkemedel.

I Nordanstigs kommun har antalet särskilda boenden minskat och frågan är om trygghetsboenden i Nordanstigs kommun kan kompensera behoven för de som skulle behöva ett särskilt boende? Detta är något som det behöver forskas på menade Anders Wimo.

Det blev frågor av olika slag från publiken och en fortsatt trivsam stund kring dagens ämne över kaffe och hembakt bröd.

Ett varmt tack framfördes till Anders, och det var en härlig avslutning att få se bilden på det äldre paret som Anders visade, med rubriken: Romantik - friskfaktor!

Detta tar vi med oss och allt det övriga som ger oss hopp och utmaningar samt insikten om forskningens stora betydelse, i ett brett perspektiv.

Elsie Bäcklund Sandberg, nöjeskommittén

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel