Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Temakväll i Sågtäkten – Om att hitta guldkornen i tillvaron trots funktionshinder

Kvällen var mörk, regn och grått. Men i Sågtäktens Bygdegård fick vi uppleva det som berörde, värmde och berikade!

Birger Andersson från Bergsjö medverkade och välkomnades till ett temamöte i samarbete med ABF Hälsingekusten, kring vikten av att hitta guldkornen i tillvaron trots funktionsnedsättning, i Birgers fall en svår synskada.

Inledning på kvällen blev Birgers berättelse om hur han som barn och ung kunde se kyrkbacken, sjön, allt det vackra, men i dag finns inte förmågan att se allt detta.

När synen försämrades kom naturligtvis frågan, vad kan jag göra? Budskapet som Birger hade till sig själv va: börja inte deppa! Nej, tänk positivt!

Något som återkommer väldigt ofta i Birgers berättelser är ordet glädje!

Glädje att få hjälpa andra och att det ger glädje till sig själv.

Sången, gemenskapen och stödet i Nordanstigs Manskör – ovärderligt! Någon i kören sa: "Om du blir helt blind, då bär jag dig upp på scenen så att vi kan sjunga tillsammans!"

Vi som besökare vid temamötet, fick en mycket personlig berättelse om viljan att gå vidare, att söka kunskap och utbildning, utveckla det som det finns förutsättningar att kunna göra.

Vi fick också höra om hur samhället ställt upp, möjliggjort och stöttat viljan till att utvecklas och lära nytt.

När arbetet som elektriker var omöjligt att utföra på grund av synskadan, utbildade Birger sig först till massör. Sedan ville han gå vidare och använda sina kunskaper. Känsligheten i händerna har utvecklats – när ett sinne inte fungerar som tidigare utvecklas andra sinnen, det vet Birger.

Som en röd tråd i berättelserna är glädjen över att kunna hjälpa någon annan, genom att se hela människan. .

Utbildningen till reflexolog, har gett stora möjligheter att hjälpa andra och att själv ha fått uppleva och se hur så många blivit hjälpta.

– Jag fyller dagarna med glädje på olika sätt, säger Birger. Men visst finns det dagar som kan vara tunga, med då talar jag till mig själv och sjunger! Budskapet till sig själv var tydligt: ingen ska få nedvärdera mig!

Lena Liljedal gav en reflektion över kvällen. Se kunskapen, jag är värdefull och värdesatt av andra. Vi alla bör titta i Livets spegel, är Lenas budskap!

En trivsam samvaro fortsatte med kaffe och hembakt bröd och samtal kring det vi har fått tagit del av. Vi bär med oss glädjen, guldkornen från detta temamöte!

Elsie Bäcklund Sandberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel