Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Svindlade föredrag om karnevalistisk Povel Ramel på Senioruniversitetet

"Den karnevalistiske Povel Ramel" - så löd rubriken på Johanna Broman Åkessons föredrag anordnat av Senioruniversitetet, Hudiksvall. Hela 112 personer hade tagit chansen att lyssna.

Men ordet "föredrag" stämmer inte med föredraget. Broman Åkesson bjöd på en svindlande resa i tid, i berättelser, i historiekunskap, filosofi, med sång både av henne själv som av Povel och hans gäng, med bilder, om glädje och smärta. Kort sagt Povel Ramel.

Hur kan man komma på att doktorera i detta ämne? Men när man lyssnade på på Johanna Broman-Åkesson förstod man. Humor behöver sorgen som motpol för att bli tydlig, för att ge våra liv ett bra innehåll men också tröst i svåra stunder.

När Povel var endast 15 år förändrades hans liv. I en frontalkrock skadades båda hans föräldrar. Modern dog efter några dagar och ett halvår senare dog även hans far. Povel var föräldralös. "Min egen förlamning och ett bakvänt sorgearbete". Humorn blev hans livsnyckel. Sinnesro här och nu. Ta av dig skorna. Vi är alla narrar. Endast genom att inse det kan vi nå klokskap. Han vände upp-och ner på tankarna. Det bisarra och crazyhumorn. Bröderna Marx som ett exempel på hur man kan driva crazyn till det gränslösa.

Povel växte upp med en faster. Han tog pianolektioner och tecknade absurda alster. Han blandade gammalt och nytt, svenskt och utländskt. Så när Johanssons boogievals kom 1944 hade han startat sin livslånga bana. Ett karnevalistiskt uppror mot vuxenvärlden. Leken som central för människans existens. Livsglädjens filosofi. Kampen mot de eviga schablonerna. Sätt "de andliga kalsongerna på avigan". Men det handlade inte om rätt eller fel, bara två olika sätt att leva. "Var är tvålen? startar som en strikt gospel och slutar i totalt nonsens i en annan takt. Hjalmar och Hulda, saft å bullda. Leken med orden och hur han vrider till dem återkommer.

Men naturligtvis påverkades Povels liv av den tidiga föräldralösheten. Andra världskriget går heller inte att gå oberörd förbi. Så "I mitt glada 30-tal" ser han tillbaka på en annan och kanske lyckligare tid. Om man sitter vid avgrundens rand så gör man nog ett medvetet val. "Fånga dagen. lita ej på framtiden". "Underbart är kort, alldeles för kort". Vi är förmodligen dom sista entusiasterna. Låt det aldrig bli så. Lek med era barn. Lek med era barnbarn. Lek själva. Så hedrar vi minnet av Povel Ramel. Vi hoppas att du återkommer till Hudiksvall, Johanna Broman Åkesson.

Mats Runefelt

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel