Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Svantes barnbarn lockade till en fullsatt berättarafton i Loos-gruvan

Tisdagen den tredje mars hölls en annorlunda berättarafton i Loos Koboltgruva. Temat var Djupsjöberg vilket är en plats beläget mellan byarna Rullbo och Ängersjö.

Annons

Under kvällen fick vi höra flera historier så som "Djupsjö-Svens" tvekamp med en björn, ett svartsjukedrama som slutade i ond bråd död och den tragiska historien om huset som aldrig blev färdigt.

Medverkande berättare under kvällen var Robert Fors från Historier från Hälsingland samt projektledare Loos koboltgruva, Viktor Hansson Historier från Hälsingland, Mattias Haglund församlingsherde Färila och Svante Svenssons barnbarn Mats Widén och Manfred Persson.

Mats anförande blev kvällens höjdpunkt då han berättade om hur hans mor Anna-Greta och moster Tilde fick klara sig efter pappa Svantes bortgång i januari 1920 då systrarna var endast tio respektive nio år gamla.

Kvällen blev en succé och lockade 125 personer till gruvan vilket gjorde att inte alla fick plats i filmsalen och istället sitta i entrén och lyssna. Tur att kvällens medverkande musiker Peter och Åsa Subäck var förvarnade och utan problem kunde koppla in en extra högtalare.

Robert Fors

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel