Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Surströmming och fäbodmusik på Kämpens

SPF Seniorernas ordförande Ewa Strandberg hälsade i onsdags ett 60-tal medlemmar och gäster välkomna till Kämpens och den traditionsenliga surströmmingsfesten som inleder höstsäsongen.

Buffén erbjöd suringar, tunnbröd, smör, hackad rödlök, creme fraiche och som dessert kaffe och kaka.

Efter måltiden underhöll Bengt Jonsson, riksspelman på kohorn. Han bjöd på fäbodarnas musik och berättade att vallmusiken var ett sätt att kommunicera mellan fäbodarna. Med kohornet eller bockhornet kunde man locka på kor, får och getter, men också varna för rovdjur. Det äldsta hornet i vårt land är från 800-talet.

Bockhornet har en dovare, men mycket vacker klang. Bengt gav exempel på vallåtstemat i ouvertyren till Kristina från Duvemåla, och gav även exempel på att man kunde spela dansmusik på kohornet. Vallmusiken har också inspirerat tonsättaren Hugo Alfvén som i Dalarapsodi använder sig av teman från fäbodsmusiken. Det finns även vallåtspolskor på fiol.

Bengt demonstrerade även näverluren, ett traditionellt nordiskt instrument tillverkat av granträ klätt med näver. Även detta instrument hör samman med den gamla fäbodkulturen, där det användes för att skrämma rovdjur, locka på djuren, för att hålla onda skogsväsen borta och för att sända meddelanden över långa avstånd.

Det finns olika melodier för olika budskap: det finns mat för avhämtning (ost, smör, messmör), någon är sjuk, björn är här, en ko har gått bort sig (då skulle man hjälpa till), kon har återfunnits, allt är väl och så vidare. Varje kulla kunde också spela så att man visste vem det var. Från en långt bort belägen fäbod kunde meddelandet tas upp av nästa, sändas vidare ända ner till byn miltals bort, och besvaras på samma sätt.

Därefter informerade Jan Bergstrand om aktuella trafikfrågor, lotteridragningen genomfördes och ordförande Ewa tackade alla för en fin eftermiddag.

Anders Bergsten

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel