Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Stråsjökapellets jubileum

25 vandrare gick från kapellet till Svågagården under ledning av Tomas Nordin fd kyrkoherde i Bjuråker-Norrbo församling. Temat var Pilgrimsvandring i gemenskap för Svågadalens vandringsleder.

Anledning till temat är att i Svågadalen har under våren utförts en gedigen upprustning av Svågaleden. På Stråsjöleden har Stråsjö kapell har bekostat St: Olovs stolpar från St: Josefs källa i Norrbo till Sandvik i Ljusdals kommun.

När vandrarna anlände till Svågagården serverades en god lunch och med inlevelse underhöll Erik Brun stämningsfullt med dragspel.

På Svågagården hade styrelsen sammanställts en utställning inför jubileet om historik, de utgrävningar som utförts på kapellsvalen och aktuell information om kapellet. Inför 10 års firande har väskor beställts och tryckts med tuppen som är kapellets symbol.

Programmet fortsatte: Svågadalsnämndens ordf. Kenneth Kalén presenterade under sitt anförande om nämndens arbete och uppgift. Han beskriver att de bidragit med en del medel för kapellet under åren som gått. Han avslutade med att framföra att Stråsjö medeltida kapell är ett av största turistmålen i dalen.

Styrelsens slutord för dagen var "dörren till kapellet står alltid öppen och alla är varmt välkomna".

Börje Karlsson från Bjuråker talade om vikten av samarbete och att vara stolt över sin hembygd. Tidigare på dagen demonstrerade Börje Dellenrikets turistapp där Stråsjö medeltida kapell ingår.

Lena Funge, nuvarande kyrkoherde i Bjuråker-Norrbo församling, avslutade Jubileumsdagen fint med en andakt i Svågagårdens kyrksal.

Marianne och Jens Hansen

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel