Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Strandstädning av Skatön

Söndagen den 14 juli genomförde 18 personer strandstädning av Skatön. Det var tio personer från ön och åtta personer utifrån. Initiativet till städningen kommer från Kust-och Skärgårdsföreningen som tillsammans med Skatöns samfälligheter och Naturskyddsföreningen genomförde städdagen.

Kust-och Skärgårdsföreningen deltar i ett riksomfattande projekt, där uppgiften är att analysera varifrån skräpet kommer längs våra kuster och vad är det för skräp. Är det folk som lämnar, eller flyter skräpet i land från båtar?

På Skatön hittade en grupp följande: en röd prick, en rygg till en trädgårdsstol, en blå dyna till trädgårdsstol, många repstumpar, en tygsko, en full flaska schampo, en blomlåda, en engångsgrill, flera barnleksaker, en fin hink, en sittdyna att spänna kring ryggen, ett tiotal ölburkar, varav en oöppnad, två rostiga tunnor som vi fick lämna då de var för stora. Det hittades även ett helt fönster med helt glas, även det för stort för att bära, samt några plastpåsar i olika storlek.

De 3 andra grupperna hittade ungefär samma sortiment. Mycket virke med spik och andra metallskoningar ligger längs stränderna. Fisknät och plastrep är också vanliga fraktioner.

Utefter Norrlandskusten är det bara Söderhamn och Luleå som deltar i projektet Plastren ö. I Luleå kommer man att städa 10 öar. I Luleå Skärgård finns det 1200 öar varav många också har fast boende befolkning.

Vid kaffepausen diskuterades om detta skulle kunna bli en årlig tradition och dessutom få med de andra öarna i vår Skärgård.

Text och foto: Lennart Andersson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel