Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Stora möjligheter för Suif:s ungdomar att klättra i seriesystemet

Träningsvillga ungdomar i Söderhamns UIF har stora möjligheter att utvecklas och klättra i seriesystemet.

Söderhamns UIF har lag i alla fem nivåer i det nationella seriesystemet i svensk bordtennis. Alltifrån division 3, division 2, division 1, superettan till Pingisligan. Det ger stora möjligheter, för träningsvilliga ungdomar som väljer att satsa på sin egen utveckling, att klättra i seriesystemet. Det ger även en flexibilitet för Suif när spelare vandrar upp och ner mellan de olika lagen.

Varje lag i det nationella seriesystemet består av tre-fyra spelare (beroende på serie) och coach/ledare/chaufför. Resorna går från Karlskrona i söder till Lycksele i norr. Det blir många och långa resor under ett år och en uppskattning av resemängden för alla lag under ett år uppgår till mellan 12 000-15 000 mil, om man räknar antal mil för alla spelare/ledare. Resorna går med tåg eller bil.

Som komplement till det nationella seriesystemet finns även distriktsserier. Där har Suif för närvarande två representationslag i division 5. Båda division-5-lagen är nya för den här säsongen genom att spelarna inte spelat i lag tidigare, i alla fall inte i närtid. Det ena laget består av tävlingssugna pensionärer, som tränat pingis två gånger i veckan under en längre tid. Vid seriestarten den gångna helgen var det dags att ge sig i kast med att möta konkurrens från andra föreningar. En av Suif-spelarna konstaterar krasst: ”Vi måste träna mer mot nya motståndare”.

Suifs andra lag i division 5 består av två riktigt unga spelare och en förälder till en av spelarna. Alla tränar minst två till tre gånger i veckan och ibland ännu mer. Det blev en smakstart för laget med vinst i alla lagmatcher. Laget ligger nu tvåa i tabellen med samma poäng som serieledarna.

Seriespelet, förutom Pingisligan, spelas i form av sammandrag för att effektivisera både resor och tid. Sammandragen i seriespelet spelas i Söderhamns pingisarena medan Pingisligan spelas i Söderhamns idrottshall.

Nästa seriespelsmatch för Suif är tisdag tredje december kl. 18:30 när pingisligalaget möter Spårvägens BTK från Stockholm. I samband med Pingisligans hemmamatcher används, sedan några år tillbaka, bollplockare som fixar med att hålla ordning på alla spelbollar. Detta för att matcherna ska gå snabbt och att bollhanteringen ska bli så effektiv som möjligt. Som bollplockare brukar bland annat de riktigt unga spelarna i division-fem-laget agera – säkert även det ett sätt att interagera med spelarna i Pingisligan och se det blixtsnabba spelet på riktigt nära håll.

Marit Brodd/Läsartext

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel