Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Stenbergaskolans elever fick lära sig om sopor på skräpplockardag

För andra året i rad så anordnades Skräpplockardagen på Stenbergaskolan i Ljusne.

Efter att ha jobbat med material från HSR (Håll Sverige Rent) så avslutades förra årets arbete med en gemensam skräpplockardag där alla elever upp till och med klass sex gemensamt städade sitt närområde. I år tog vi det steget längre och bjöd in naturskyddsföreningen, kommunen och Söderhamn Nära.

Det blev en lyckad dag som gick i miljöns tecken. Eleverna, cirka 190 stycken, samlades i sina faddergrupper och begav sig ut på skräpjakt. Alla grupper hade tilldelats ett eget område som skulle städas.

När gruppen kände sig klara så var det dags för sortering av skräpet. Söderham Nära hade ställt upp sorteringskärl på skolgården. De var tydligt märkta med vilket typ av skräp som hörde hemma däri.

När skräpet var färdigsorterat så fanns en mängd olika aktiviteter att välja på. På Naturskyddsföreningens bord fanns pysselmaterial med natur- och miljötema, ett bihotell, informationsblad från kommunen och en tipsrunda. Visste ni att en återvunnen dagstidning sparar energi som räcker till att brygga 38 koppar kaffe?

Strax efter 10.00 hördes en välbekant melodislinga och glassbilen svängde upp på skolgården. Lyckan var total hos eleverna som kunde byta in sina intjänade glassbiljetter mot en isglass av chauffören. Dagen skulle kunnat sluta där, och vi alla skulle varit nöjda. Men, när det sista glasspappret landat i återvinningstunnan och glassbilen lämnat skolan så svänger en stor, spännande, återvinningsbil upp på den asfalterade planen utanför skolan. Chauffören visade upp bilens olika funktioner för en hänförd grupp elever.

Just som man inte trodde att det kunde bli bättre så bjöd chauffören eleverna att en efter en trycka på knappen som styrde kärltömningen. Efter en härlig dag med fokus på miljön så konstaterar klass 1A att det känns bra att göra bra, att det som i början kändes ganska motigt känns riktigt bra när man vet varför man gör det. Jag ser fram emot nästa års skräpplockardag tillsammans med en uppdaterad skara av miljöhjältar.

Hanna Nefzi, Stenbergaskolan klass 1A

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel