Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Stefan de Vylder föreläste på Senioruniversitetet i Hudiksvall: "Av detta har jag fått andra glasögon för att se på världen"

"Innan jag flyttar in på hemmet och måste kasta mina papper" – Så löd rubriken på Stefan de Vylders bidrag till Senioruniversitetets föredragningsserie. Föredraget manade till eftertanke. Tar vi vara på våra liv? Tar vi för mycket för givet? Är den svenska välfärden i gungning?

De Vylder började med att presentera en faktabild om vilka fem kriterier som är nödvändiga för att upprätthålla ett demokratiskt samhälle. Senare följde en känslostark resa tillbaka till Kårböle och katastrofbranden sommaren 2018.

Stefan de Vylder har arbetat i SIDA och har bott i Etiopien och Nicaragua. Han rörde frågor kring BNP, politikers ansvar, FN-index, om "Rika länder men fattiga människor".

– Ska man tycka synd om äldre för att de är äldre eller se ålderdom som en resurs? undrade han.

Fem områden som avgörande för att ett samhälle ska fungera med Sverige som utgångspunkt är.

1. Utbildning

2. Hälsa.

3. Hederliga institutioner.

4. Socialt kapital: "Litar du på dem du känner?". "Litar du på dem du inte känner?" Olika svar i olika inkomstskikt påverkar ekonomisk utveckling.

5. Ett samhälles förmåga att lösa frågor utan våld.

– Vi har inte råd att låta bli att ta dessa fem punkter på allvar, sa Stefan de Vylder.

De Vylder äger ett sommarhus i Kårböle. Sommaren 2018 hamnade han mitt i brandkatastrofen. 6000 hårt kämpande människor, ett hårt arbetande brandförsvar i ett samhälle där det funnits maximal tilltro. "Nyckeln ligger under dörrmattan". Men också ett bevis på brister i hur svenskt brandförsvar fungerar. I ansvarstagande, i samarbete, i ledarskap.

– Vem är det som ska trycka på knappen? frågade han.

De Vylder skrev en bok, en detaljerad berättelse om hur det var. Han är mycket kritisk men även skakad över hur krisberedskapen är uppbyggd i Sverige idag.

– Av detta har jag fått andra glasögon för att se på världen, blev hans avslutningsord.

Mats Runefelt

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel