Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Sportlovsbak i Långhed

Glädje och lycka lyste i ögonen hos de ungdomar som tog chansen att prova på tunnbrödsbakning i vår härliga och traditionella vedeldad bakugn i Långhed.
Bygdeförening ville ge möjlighet till sportlovslediga att göra en lite annorlunda aktivitet och det kom ungdomar från skolorna i Ovanåker men vi hade även glädjen att välkomna ungdomar från Bollnäs och Stockholm. Detta inslag är en del i det Leader finansierade projektet ”Kulturarv möter framtid”.

Vi välkomnade ungdomarna med tända ljus och hade dukat upp fint för dem. För att skapa tillhörighet med varandra och samtligt jobba hygieniskt så fick alla låna både Långhedsförkläde och huckle. Innan baket började pratade vi om hur alla världens människor har bakat bröd i tiotusentals år och hur bröd har utvecklats från att ursprungligen vara malt gräs till idag ett bröd bakat på flera olika sädsorter. Bröd är en viktig näringskälla och för att baka bröd behövs värme och traditionellt så var värme eld. Ungdomarna behövde inte gå ut och hugga ved, kapa, klyva, torka osv men det är viktigt att förstå alla momenten i ett hantverksmässigt bakat bröd.

Sen fick de göra deg i ett härligt gammalt trätråg. Elden brann intensivt och ugnen väntade nu på att få grädda de utbakade brödkakorna. Med ett oerhört fokus på kavlande och gräddande så blev resultatet väldigt bra. Att vara hantverksbagare är inget man slarvar igenom utan det krävs intresse och vilja - precis som bagarungdomarna visade i bagarstugan i Långhed.

Många föräldrar och andra tittade förbi och fick en glimt av bagarstugan. När skylten är uppe så är det öppet. Många undrar om de kan komma och baka och Långhed svara ja - välkomna!

P4, Radio Gävleborg kom och ville höra om bakningen vilket gjorde att ungdomarna fick bli intervjuade genom Leifs mikrofon. Några filmer ligger på deras hemsida och vi lägger ut på vår medier.

Vilket Sportlovsbak 2021! Kom och baka igen.

Margareta Englund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel