Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: SPF Seniorernas vardag i coronatider

SPF Seniorernas distriktsstyrelse i Hälsingland träffades för ett fysiskt möte på Järvsöfolkan häromdagen.

Distriktets ordförande Anders Bergsten hälsade alla välkomna. De senaste månaderna har sammanträdena skett digitalt, men nu var det dags att ses igen. Den stora lokalen och möbleringen gjorde att ledamöterna kunde följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Birgitta Helmersson informerade om verksamheten i Järvsö där man bland annat satsat stort på ”ensamhetsprojektet” med anslag från Socialstyrelsen. Varje måndag arrangeras trivselträffar med tipsrunda, underhållning och enkel förtäring.

Birgitta berättade även om den anrika byggnaden Järvsöfolkan som byggdes på 1930-talet som beredskapsarbete. Efter ombyggnationer återinvigdes byggnaden 1993.

Styrelseledamöterna informerade därefter om verksamheterna i hälsingekommunerna i dessa coronatider. De reguljära månadsträffarna inomhus har ersatts av andra arrangemang. Bollnäsavdelningen anordnade en träff på Ohnbacken där deltagarna medtog eget fika. Boule spelas på Långnäs och styrelsen har haft sammanträden utomhus.

I Söderhamn anordnas inte månadsträffar och inga bussresor. Promenader och boule förekommer. I Järvsö har bussresor arrangerats med högst 35 resande. I Arbrå har man anordnat månadsträffar och planerar även ytterligare träffar. Studiecirklar i läsning och handarbete erbjuds. Digitala utbildningar har lagts ut på hemsidan.

I Bergsjö har styrelsen ringt runt till alla medlemmar som saknar epost. De flesta uppgav att de levde ungefär ”som vanligt”, trots pandemin. En form av it-kafé har arrangerats på Sörgården. Även i Hudiksvall har man ringt runt till medlemmarna för att skapa kontakt. Månadsträffarna har ställts in, liksom i Edsbyn, där man i stället satsat på ”friluftsdagar” och även anordnat en surströmmingsfest utomhus.

Ett viktigt ärende på dagordningen handlade om regionens förslag gällande hälsocentralernas verksamhet. De påstås att pensionärsorganisationerna inte varit kritiska mot liggande förslag. Sanningen är den att SPF Seniorerna Hälsingland aldrig varit tillfrågade om denna föreslagna förändring. Frågan har inte heller behandlats i Regionala pensionärsrådet. Inte heller har något remissförfarande genomförts där SPF Seniorerna fått yttra sig.

Efter ombudens rapporter och information om influensavaccineringen var det dags för en avslutande lunch i form av matlådor från Järvsöbaden – även detta en form av försiktighetsåtgärd i dessa coronatider.

Anders Bergsten

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel