Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: SPF Seniorernas månadsträff - durspel och ny hörslinga

SPF Seniorernas ordförande i Bollnäs, Ewa Strandberg, hälsade ett 60-tal medlemmar välkomna till onsdagens månadsträff på Kämpens hembygdsgård. Bertil Hulth kunde dessutom berätta att en ny hörslinga på mångas begäran installerats i samlingslokalen.

Annons

Träffen inleddes av ”DurDuon Harriet & Ola” från Bergvik, för dagen förstärkt med Kennet Lindberg på elbas. Trion spelade ”glad musik” på durspel, som är ett till formatet litet dragspel. Vanligast i Sverige är tvåradigt durspel, vilket ”DurDuon” trakterade, men även en-, tre- och fyrradiga förekommer.

Durspelet skiljer sig speltekniskt avsevärt mot det "vanliga", kromatiska, dragspelet. Durspelet är egentligen mer likt ett munspel, fast med bälg och basmöjligheter. Durspelet har, precis som munspelet, två toner på samma knapp, beroende på om bälgen pressas samman eller dras ut. Durspelen är i grunden ”diatoniska”, vilket betyder att köper man ett enradigt i tonarten G-dur får man vackert hålla sig till denna tonart.

Ofta kallas durspel för "magdeburgare". Detta beror på att runt förra sekelskiftet var staden Magdeburg en betydande producent av durspel. Som mest fanns det 19 dragspelsfabriker i staden. Om man skall vara korrekt är det alltså egentligen bara gamla dragspel från staden Magdeburg som ska kallas "magdeburgare".

Älskade låtar duon, eller trion, bjöd på var en rad älskade låtar, som ”Gunnar Vägman”, ”Välkommen till Bohuslän” och ”Hjärtats röst”, men även en del mer sällan hörda som den svängiga ”Boogie Ragge”. Publiken gillade verkligen musiken och applåderna ville nästan aldrig ta slut.

Medlemsträffen avslutades med lotteridragning av det ”matiga” lotteriet och därefter informerade Anders Bergsten, ledamot i förbundsstyrelsen och ordförande i Hälsingedistriktet, om den SPF-konferens inför valet 2018 som anordnas i Gävle konserthus och om nästa förbundsstyrelsemöte. Ewa Strandberg avslutade med att informera om kommande årsmöte samt en översiktlig genomgång av årets program.

Anders Bergsten

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel