Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: SPF Seniorerna Glada Hudiks resa till Oslo - Skagen

Den 16:de maj 06.30 reste vi från ett gråmulet Hudik, men det uppvägdes av alla glada och förväntansfulla SPF:are, som välkomnades av Kerstin Josefsson, vår reseledare.

Första fikastopp i Furudal. Färden gick sedan vidare mot ett hägrande lunchbord i Torsby. Med fulla magar styrdes kursen sedan mot Norge. Via Kongsvinger når vi så resmålet. Det böljande och bördiga landskapet dominerade utanför bussfönstret och den skira grönskan mot den grå nysådden var magnifik och vädret vände till sol och 18 gr varmt.

Hotellstrejk gjorde att vi måste byta hotell och hamnade 5 km från centrum. Där bjöds vi in till en gemensam middag på 9:de våningen med en vidunderlig utsikt över staden och med Holmenkollen i fonden.

Så kom då 17:de maj. En explosion i sol, blommor, färger, sång, paradmusik och vackra folkdräkter i oändlig mängd. En upplevelse som man i förväg inte kunde tänka sig. En nationalromantisk glädjeföreställning som aldrig tycktes ta slut. När vi på kvällen äntrade färjan mot Fredrikshamn var den upprymda stämningen fortfarande på topp.

Efter en guppig båtresa når vi så Fredrikshamn. Där tog vi oss med vår buss till Skagsudde och den sista biten med Sandormen ända ut till spetsen. En vidunderlig känsla att se Kattagatt och Skagerack brytas samman i krabb sjö. Ett gruppfoto med hela gänget skall minna oss om detta ögonblick.

Efter lunch i Skagen möter vi nästa höjdare; museet med över tusen verk av Skagenmålarna. Näst sista dagen blev en sightseeing runt norra Jylland med stopp vid Jesperhus vid västra Limfjorden, ett fritidsområde med blomster och djurpark av oanade dimensioner. Vårplanteringarna var just avslutade och man kunde redan ana den prakt som inom kort kommer att möta besökarna.

En gemensam middag summerade dagen och hela resan. Så gjorde också systrarna Hedvig och Christina med en sångarhyllning till resan och reseledarna. I svinottan på fredagen anträder vi så den långa färden hemåt med färja till Göteborg och en dryg dag i buss. Helhetsintrycket från denna innehållsrika resa kommer att leva kvar länge hos alla nöjda deltagare.

Nils Grundström och Tord Westman

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel