Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: SPF:are på vift – en tredagars resa till Värmland

Måndagen den 8 juli, tidigt på morgonen, embarkerade ett 30-tal glada och förväntansfulla SPF:are från Glada Hudik en av Lönns komfortabla turistbussar, för en tredagars resa till Värmland. Resenärerna var förväntansfulla och såg framemot ett späckat program med mycket sevärdheter och kulturupplevelser.

Efter att ha plockat upp några resenärer i Enånger hälsade chauffören Göran Persson oss alla välkomna ombord och meddelade att bussfika skulle serveras i Furudal. Med en liten knapptryckning vid förarsätet startade kaffebryggarna vid Dalgränsen och vips var kaffet klart när vi anlände till Furudal.

Färden fortsatte efter paus via Orsa, Mora och Malung till ett av etappmålen, nämligen Torsby där det serverades en förträfflig lunch på Sahlströmska gården och senare en guidad tur genom herrgården och dess konstskatter o konstnärsöden.

Vid lunchen fick vi sällskap av ingen mindre än Torsbys världskändis "Svennis", som för övrigt frågade varifrån alla dessa trevliga bussresenärer kom ifrån. Vår reseledare berättade att vi kom från "Brolinland", och vi fick en stående inbjudan att besöka Svennis herrgård om vi hade vägarna förbi.

Tyvärr fanns inte tid för några sidoutflykter, utan bussen styrde kosan till Selma Lagerlövs "Mårbacka". På Mårbacka fick vi en guidad tur runt om i huset och fick riktigt känna Selmas andliga närvaro.

Nöjda på intryck anlände vi till Karlstad för incheckning på stadshotellet och en härlig middag.

Dag 2 startade resan mot Arvika och ett första stopp och studiebesök på Klässbol väveri, som kan titulera sig Kunglig hovleverantör. Vi hade en lokalguide med hela dagen som var fantastisk att berätta om Värmland och dess sevärdheter och skrönor.

Nästa stopp var Rackstadmuseet som under åren samlat många framstående konstnärer. Dessutom fanns en separat Anders Zorn utställning av fotografier.

Sista anhalten på dag två var fordonsmuseet i Arvika. För damerna kanske en glass smakade bättre än att titta på bilar, men för gubbarna var det julafton, inte minst för Petters Börje som vi nästan tappade bort bland rariteterna. Nöjda och glada återvände vi till vårt hotell i Karlstad för ännu en fantastisk middag.

Dag 3 inleddes med en egen visning hos Lars Lerin på Sandgrund. Alla blev berörda av Lars Lerins konstnärskap och vi applåderade guiden för en upplevelse utöver det vanliga.

Utanför Karlstad stannade vi till på Gustaf Frödings födelsegård Alster, för både guidning, lunch och lite shopping.

På hemresan gjorde vi ett litet stopp i Filipstad för att hälsa på Nils Färlin där han sitter i djupa tankar på en parkbänk.

Med alla fantastiska intryck gick hemresan som en dans och som avslutades i Hudiksvall på onsdagskvällen.

Lars-Olof Widell

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel