Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: SPF:are på hemlig resa

En lite gråkall septembermorgon påbörjades en resa till hemligt mål. Vart är vi på väg? undrades det nog om lite här och var i bussen. Där var vi ett 50-tal seniorer från Färila, Ljusdal, Järvsö. Som vanligt så skulle vi gissa dagens resmål, sedan var det bara att vänta och se om man gissat rätt.

Vårt första stopp för dagen blev Högbacka där vi bjöds på bussfika och smörgås, alltid gott så här tidigt. Färden fortsatte söderut och där sprack det nog för en del som gissat på en annan färdriktning. Som sagt, vi närmade oss Tierp och ut mot kusten, där snirklade vi oss fram på smala grusvägar. Vår chaufför Thomas teg som muren, inte en min om vart vi skulle men till slut så hamnade vi i alla fall vid Österby Bruk där vi mottogs av två guider som sen skulle visa oss runt och berätta om brukets historia.

Redan före och under medeltiden var järnhantering igång i trakten, i början av 1600-talet övertog Louis De Geer driften och sedemera ägandet av Österbybruk. Man byggde upp en vallonsmedja som till stora delar finns bevarad än idag. Spännande historia, vad de kunde redan då men det var ett hårt och slitsamt arbete.

Klockan tickade på och det började kurra i magen, det blev dags för lunch och nästa överraskning: det blev Forsmarks Wärdshus. Där åt vi gott och avlutade med kaffe och kaka.

Hemresa väntade efter en lång och innehållsrik dag. Nu var ju alla spända på om någon gissat rätt på resans slutmål. Jodå, det var några stycken som gissat rätt och fick fina priser av Siw. Även dragning på lotteriet blev det och där vann många. Det blev genomgång av kommande resor och så avslutades det hela med bussgympa.

Bosse Jörneblad

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel