Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: SPF:are från Söderhamn reste till Polen

Vid lunchtid den 10 september startade ett 40-tal SPF:are från Söderhamn resan till Polen.

Målet för första dagen var Warszawa som vår svensktalande guide Robert berättade om på vägen dit. Väl framme i Warszawa tog vi in på Novotel, ett mycket lyxigt hotell mitt i Warszawa. Andra dagen började med en rundtur i Warszawa. Därefter fortsatte färden mot Krakow, en tur på ca 30 mil. Vi kom fram på eftermiddagen och Robert guidade oss runt i de centrala delarna av Krakow.

Dag tre innehöll ett besök i saltgruvan som ligger i Wieliczka. Rundturen i gruvan började med ca 400 trappsteg ner till 135 meter djup. Där fanns flera stora rum med saltstatyer och takkronor gjorde av saltsten. På eftermiddagen besökte vi de judiska kvarteren i Krakow. Vi besökte också ett kafé där scener ut Schindlers list spelades in i ett hemligt rum bakom en lönngång via en garderob.

Målet för dag fyra var Auschwitz, det beryktade förintelselägret. Efter en rundtur i lägret på ca 3 timmar var alla nedstämda efter att ha bevittnad den oerhörda grymhet som människor har behandlat människor på. I en utställning fanns flera stora montrar med tiotusentals skor, väskor, borstar med mera. En kort bit därifrån ligger Birkenau där människor brändes efter att ha gasats ihjäl i Auschwitz. Efter dessa synintryck behövde vi lite egen tid, vissa besökte gamla stan i Krakow, vissa åkte direkt hem till hotellet.

Dag fem innebar att vi påbörjade hemfärden med delmålet Gdansk, ca 60 mil. Passerade Katowice och såg den miljöpåverkan ett kolkraftverk kan ha. Röken låg tung över staden som ligger i en dal och sikten bara ett hundratals meter. Stannade till i de Polska katolikernas huvudstad som heter Czestochowa med klostret Jasna Gora. Sista dagen i Polen börjande med en rundtur i Gdansk. Vi besökte Oliwa-kyrkan och lyssnade på orgelmusik från en orgel med 8 800 pipor samt besökte varvet där Solidaritet startade.

Nästa stopp var Sopot där vi såg det som en gång var Hitlers ”sommarstuga”, numera är det Grand Hotell. Åkte sedan tillbaka till Gdansk och flanerade på gågatan med sin stora kyrka, allt under intressant guidning av Robert. Avslutade besöket i Polen med att besöka en stormarknad utanför staden. Efter en stormig natt, fortsatte bussresan mot Söderhamn. Alla var mycket nöjda med resan och alla har upplevelser som kommer finnas kvar på näthinnorna länge.

Bengt Thyrsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel