Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: SPF:are från Färila besökte Zorngården

Onsdagen den 11 september gjorde SPF Seniorerna i Färila en resa till Zorngården och muséet i Mora.

På vägen dit stannade vi för att dricka kaffe och äta en smörgås och även för att sträcka på benen. På Zorngården fick vi guidad visning i Zorns hem. Byggnadshistorien går tillbaka till 1886 då Zorn förvärvade tomten bredvid Mora kyrka. Hit flyttade han en liten timmerstuga som stått på hans morfars gård. Med åren kom stugan att utvidgas, särskilt sedan makarna Zorn 1896 slagit sig ner i Mora. Arbetet med huset pågick fram till 1910.

Zorn gjorde många resor utomlands, en gång tog han hem en varmvattenberedare från Amerika. I matsalen står bordet dukat med glas, silver och porslin, anpassat efter årets olika årstider och på golvet står hundarnas vattenskål som alltid är fylld med färskt vatten.

När kyrkan renoverades köpte han kyrkbänksdörrarna och satte som panel i hallen vid stora entrén där gästerna gick in. Byggnadens mest spektakulära rum är den nio meter höga salen på andra våningen. Han har även installerat en mathiss som går på utsidan upp till hans sovrum. Bland de gäster som brukade njuta av den Zornska gästfriheten fanns Erik Axel Karlfeldt, Prins Eugen, Albert Engström, Bruno Liljefors samt makarna Carl och Karin Larsson. Besöken varade ibland flera veckor. Någon gång kunde Emma dock utbrista att det var skönt att de inte hade haft gäster ” på tre dagar”. Detta var bara ett axplock om gården.

Det var en intressant visning. Anders Zorn var född 1860 och dog 1920 och Emma föddes 1860 och dog 1942. Vi var även på Museet och tittade på hans stora konst där även Carl Larsson var representerad med några av sina verk. När vi åkte hem så stannade vi även då och drack kaffe med kaffebröd. Det var en trevlig resa och mycket att se.

Eva Sjölund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel