Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Sone Banger hyllades på Accordeonfestivalen i Stockholm

Sone Banger, den rikskände dragspelaren från Los, som avled tidigare i år, 78 år gammal, har hedrats med en nostalgisk galakonsert i samband med 2017 års Accordeonfestival på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Annons

Hyllningen ägde rum helgen fredag till söndag, 10-13 november. En lång rad av synnerligen erkända och kända musiker, både inhemska och utländska, medverkade.

En särskilt sammansatt accordeonkvintett, bestående av Anita Agnas, Håkan Andersson, Lars Holm, Tommy Nilsson och Magnus Jonsson, framförde tre kompositioner av Sone Banger, nämligen Fuga, populärt kallad Max Fuga. Damen i kvintetten, har för övrigt i allra högsta grad lokal anknytning till Hälsingland och Ljusdal. Hon är nämligen dotter till kände dragspelaren och musikarrangören, framlidne Kalle Östlund. Anita Agnas är bosatt i Falun, men tillbringar sin yrkesverksamma tid som rektor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Bo Gäfvert, Stockholm, personlig vän och Sone-kännare, berättade under festivalen personliga minnen och episoder från sin och Sones gemensamma tid på Kungliga Musikhögskolan. Bo Gäfvert formligen öser beröm över Sone Bangers dragspelskonst, och berättade hur Sone redan som 22-årig jazzdragspelare beskrevs som världsartist av en tysk jazzskribent, och jämfördes med världsnamn som Art van Damme och Matt Mahtews.

– Ja, Sone var nog den vassaste av de tre, säger Bo Gäfvert.

Under festivaldagarna i Stockholm gavs det också tillfälle för både besökare och musiker att lyssna på framtidens stjärnor, de unga talangerna från landets olika musikskolor. Speciell gästsolist var Iosif Purits, ungt stjärnskott från Moskva!

I den avslutande nostalgiska galakonserten, med särskild hyllning till Sone Banger, medverkade bland rader av övriga musiker, även årets dragspelare, Leo Florin.

Gunnar Högberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons