Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Sommarmarknad med kolbullar och hantverk i Runemo

Som en del av loppiseventet Norrsjön runt, hölls på tisdagen den 9:e juli sommarmarknad , arrangerad av bygdeföreningen Runemo framtid, i föreningens byagård, Runemo.

Ett femtontal loppisar och serveringar fanns som hållplatser längs den drygt två mil långa vägen runt Norrsjön.

Ett tiotal föreningsmedlemmar skötte allt som behövde skötas. Stor insats i köket med servering och iordningställande av det som serverades. Diskmaskinen gick kontinuerligt för att porslinet inte skulle ta slut. Mattallrikar tog slut i ett läge, och fick ersättas av papptallrikar. Det var varmt i köket, men varmast hade nog pojkarna vid kolbullespisen.

”Och bilens lack i solen glänste”. Det var väl så han sjöng. Det var många som i stilla mak rundade Norrssjön.

Bygdeförening har fått rykte om sig att göra goda kolbullar. Ryktet är inte oförtjänt och kommer sig av noggrannhet och flitig träning. Föreningen gräddar bullar ofta. Till exempel varje tisdagskväll. Här står Gunnar Mering och Sven Hedberg vid elden med sina stekpannor.

Det är med stor glädje föreningen ser när nya människor engagerar sig i verksamheten. Stefan Törnqvist är under utbildning vid den heta och rökiga kolbullegräddningen. Det är ett hantverk från början till slut.

Här på byagården Runemo fanns knallar både inne och ute. Ett känt par bland loppisar ute är Sture Woxmark med hustrun Gulli. Sture är 85 år. På frågan om det går bra så säger han att släpvagnen får fyllas på mellan varje loppis. Sture har lätt för att komma till skratt, ett skratt som smittar.

Inger Rönnewald hade 12 smaker av sin egentillverkade marmelad,. Det var bara att smaka. Burkarna hade åtgång!

Hälsinge-hantverkarna representerade av K-G och Berit Sundling fanns i stora salen. De sålde körv av olika valörer, röding, honung och mångahanda produkter.

I kaféet serverades smörgåsar och en imponerande buffé av hembakt.

Och som vanligt i hörnet mot stora salen diskuterades de problem vi har i världen. Och säkerligen presenteras förslag på lösningar av dessa problem. Vid detta tillfälle vid bordet: Sven Hedberg, Tommy Wedin och Torgny Apelgren

Arrangemanget upplevdes av många som positivt, av vissa mycket positivt. Fjolårets marknad fungerade sämre tack vare värmen. Och nästa år kommer många av oss att mötas igen.

Per Persson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel