Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Söderhamnare demonstrerade mot turkiska staten

I hela Europa hölls måndag 19 augusti demonstrationer mot president Erdogan och den turkiska staten.

Annons

Natten till måndag avsatte och fängslade staten 3 folkvalda borgmästare i de stora städerna Dyarbakir, Mardin och Van i östra Turkiet. Dessutom fängslades samtidigt 418 lokalpolitiker i 29 andra städer.

Turkiet utvecklas i snabb takt till en fascistisk diktatur med överfulla fängelser, tortyr och ingen möjlighet till demokratiska samtal. Dessutom attackerar Turkiet grannländerna i öster och söder, allt för att kväsa en kurdisk befolkning både inom och utanför landet. Erdogan kan inte tåla att den kurdiska demokratirörelsen vinner stöd utan vill krossa den.

Även i Söderhamn hölls en stor demonstration med 80-100 deltagare. Talade gjorde Gin Akgul Hajo, Maria Hansson och Benny Gustafsson.

Mötet krävde att Turkiet ska släppa alla politiska fångar, särskilt den kurdiska ledaren Abdullah Öcalan som suttit i isoleringscell i 20 år.

Mötet krävde också att Erdogan tar sina blodiga händer från norra Syrien.

Benny Gustafsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel