Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Snart får vi veta om det blivit något kol i milan "Signe" i Ilsbo

Hösten 2018 bestämdes att ny kolmila skulle byggas för sjunde gången i Ilsbo. Men inte förrän i slutet av augusti i år kunde kolmilan tändas.

Den torra björkmassan som fixats av Mats-Olov och Patrik Lundberg fanns redan framkörd och frakten ordnades av Patrik Flodin. Bygget startade under senhösten, men övertäcktes eftersom eldningsförbud rådde förra året.

Hembygdsföreningens kolargrupp hade under detta året att fatta beslut om att fullfölja kolningen. Kvarvarande jobb fanns genom att täcka milan med ris, torv och kolstybb. Tiden för tändningen var noga bestämd för att låta skolan få kunskap om uppbyggnaden och kunna delta under milans drift.

Kolningsprocessen synes gått snabbt under vecka 35 varför dygnetruntvaktandet upphörde redan efter fyra dygn. Många intresserade har under den korta tid sett arbetet och även avsmakat kolbullar som ordnats av kolargruppen.

Nu vilar milan "Signe. Hur det gått med milans innehåll är ännu ovisst, men förhoppningsvis skall öppning, sortering och paketering av kol kunna ske i mitten av september.

Örjan Tjärnström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel