Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Snackcafé med Prostataföreningen

Den 19 november träffades ett 10-tal medlemmar från Ljusdalstrakten tillsammans med några från Delsbo och Hudiksvall till ett Snackcafé.

Målsättning med träffen var att få information från Prostataföreningen Gävleborg som gjordes av ordförande Lars-Börje Hellberg.

Vi började med att deltagarna berättade lite om sig själva och den resa som det gjort eller gör när det gäller prostatacancer, och här var det i princip ingen som har likadan historia eftersom varje behandling är olika från patient till patient.

Viktigt med dessa träffar är att deltagarna hör vad andra gått igenom och att vi delar med oss av vår erfarenhet. Här fanns berättelser om robotkirurgi, radikaloperation, strålning och hur var och en upplevt resan. Några har ännu inte startat utan mår bra, de väntar och ser om deras värden blir sämre, för att då sätta in behandlingar.

När det gäller behandlingar finns det många vägar framåt. Här blev det flera frågor och diskussioner kring de olika behandlingarna, och framför allt var skall jag behandlas.

Vi fick även besök av Jessica Paulsson från Anhöriggruppen i Ljusdal, som berättade om deras verksamhet, och inbjöd våra medlemmars anhöriga till en träff i januari, för vi vet att även anhöriga blir drabbade om än inte fysisk men framförallt psykiskt.

Jessica passade även på att underhålla oss med två egenskrivna sånger som hon ackompanjerade själv med gitarr, vilket rönte en stor uppskattning. Lars-Börje berättade lite om föreningen och dess målsättning och vad det innebar för medlemmarna.  Idag håller Region Gävleborg (f.d Landstinget) på med en svår uppgift genom att starta upp med Standardiserat Vård Förlopp (SVF) som skall resultera i att väntetider blir kortare och blir en snabbare väg till behandling av den största cancerformen i Sverige: prostatacancer. Tyvärr så måste han meddela att det går trögt för regionen och detta beror på att även vi, liksom nästan hela landet, saknar urologer. Dessa har en viktig uppgift när det gäller första besöket för blivande prostatapatienter. När man väl kommer in i verksamheten brukar det gå bra.

Information gavs även om den nya studien Sthlm-3 som har tagit fram en metod för att undvika en över-diagnostisering när man letar efter prostatacancer. I mars 2016 räknas med att metoden skall kunna börja användas. Men den stora utmaningen för vår Region är hur man skall klara av urologflykten från regionen, så att blivande och de som nu är på gång kan få den behandling de behöver och i tid.

Och med det avslutades kvällen som alla upplevde som mycket givande och hoppas på en uppföljning.

 

Lars-Börje Hellberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel