Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Slottegymnasiets fysikstipendium 2016 till Sarah och Linn i NA14

Torsdag den 24:e till lördag den 26:e november var Sarah Pettersson och Linn Persson i Stockholm på Lise Meitner-dagarna. Sarah och Linn går i trean på Naturvetenskapsprogrammet på Slottegymnasiet i Ljusdal.

Till Lise-Meitner-dagarna kom det elever från hela Sverige, men bara dessa två från Hälsingland. Tjejerna bodde på hotell mitt i stan och fick vara på Alba Nova under fredag och lördag. De fick lyssna på föreläsningar som handlade om strålbehandlingar, Higgspartikeln, mörk materia mm. Somliga föreläsare bättre än andra och naturligtvis, vissa områden intressantare än andra.

Det blev också lite praktiskt arbete. Sarah labbade i en grupp där man skulle beräkna hur stort arbetet blir för att dra isär magneter med hjälp av postit-lappar. Linn labbade med att beräkna densiteten på lecakulor utan att lägga dem i vatten. Båda fick också vara med vid experiment med flytande kväve och supraledande material.

Festlig middag med lite sång till maten bjöds de på under fredagskvällen. Lise Meitner var en av de allra första kvinnor som fick läsa på universitet. Hon var född i Österrike och i Wien studerade hon fysik. Efter att ha bott i Berlin i Tyskland och arbetat som Tysklands första kvinnliga professor tvingades hon flytta under andra världskriget. 1938 flyttade hon till Sverige där hon jobbade på KTH och Stockholms universitet. Senare flyttade hon till Cambridge. Kärnfysik var hennes huvudområde. Sarah och Linn tyckte dagarna var intressanta och roliga att få ha deltagit i. De har berättat för klasskompisarna om innehållet av dagarna och om specifika människor och händelser som de fått uppleva.

Heléne Berglund, fysiklärare på Slottegymnasiet, Ljusdal

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel