Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Slöjdtävlingen är avgjord

Slöjdtävlingen Bomärken & monogram är avgjord.

Gästrike-hälsinge hemslöjdförbund (GHH) har i samarbete med Region Gävleborg och länets museer initierat en slöjdtävling under sommaren och hösten. Anledningen har varit pågående pandemi som bidragit till att många aktiviteter som normalt brukar genomföras löpande och årligen har ställts in. För att få uppmärksamhet för slöjden i länet och trigga aktiva slöjdare till utveckling av sitt hantverk har tävlingsformen provats. Möjligen lite inspirerade av de olika mattävlingarna som utvecklat mathantverkarna i länet till att ta medaljer i Mat-SM?

18 tävlande har lämnat in 32 tävlingsbidrag till fyra av länets museer, Länsmuseet, Hälsinglands museum, Bollnäs museum och konsthall samt Ljusdalsbygdens museum. Tävlingen har hållits i två klasser, bruksföremål i trä med bomärke och märkt textil. Juryn är mycket nöjda med spridningen på tävlande och att olika tekniker är representerade. Bedömningar har gjorts för material, teknik, utformning, bomärke/monogram och historieberättelse. En bra historia blir allt viktigare och kan vara avgörande för att väcka intresse för tekniken, designen, materialet och slöjdaren.

I juryarbetet deltog Anna Larsdotter, Länsmuseet Gävleborg, Tore Qvarfordt, Västerbergs folkhögskola, Eva Carlborg, Kultur Gävleborg och Berit Löfgren, ordförande i Gästrike-hälsinge hemslöjdsförbund. I det avgörande skedet av bedömningen kallades Marie Lindgren, konstnär och lärare på Konstskolan i Gävle, in.

10 000 kronor har avsats från GHH:s kassa för vinster till bästa tävlande. I ett enigt jurybeslut kommer två priser om 4 000 kronor tilldelas två tävlande och två priser om 1 000 kronor till ytterligare två. I huvudsak har ett tävlingsbidrag valts ut per tävlande även om bedömningen också lämnats för de andra tävlingsbidragen. Prisutdelningen var planerad till den 21 november men på grund av restriktioner kommer alla meddelas sina resultat och vinnarna ska få sina priser utan att få träffas.

Tävlingsbidragen är fotograferade av Anna Larsdotter och de kommer, till att börja med, presenteras på Gästrike-hälsinge hemslöjdsförbunds Instagramkonto, GastrikeHalsingeHemslojdsfb.

Resultat

Märkt textil:

4 000 kronor till Liuba Marchuk, Tallåsen

1 000 kronor vardera till Elisabet Norell, Forsa och Kerstin Ekengren, Gävle

Bruksföremål i trä med bomärke:

4 000 kronor till Duncan Gardner, Hudiksvall

Berit Löfgren

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel