Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Skrönor och historier från Hälsingland hos PRO i Hudiksvall

PRO medlemmarna i Hudiksvall upplevde en spännande eftermiddag den 24 oktober då de fick höra skrönor och berättelser från Hälsingland. Robert Fors och Viktor Hansson berättade ruskiga historier från slutet av 1800-talet och början på 1900.

Historierna handlade bl a om Sara från Holänna som blev ”Dubbelmörderskan från Bjart” och som mördat tre personer i familjen. Robert och Viktor var kostymerade i tidsenliga kläder vilket fick lyssnarna att uppleva att de befann sig i en annan tidsålder. Lönnkrogar fanns i många byar och hälsingelivet var tufft, vilket medförde att det ofta uppstod ovänskap och slagsmål med bl a knivar. 100 kr för en man och 75 kr för en kvinna var ersättningen till den som lejts att mörda. Historierna kring det som hänt på Blacksås med guldsökning, gruvhålen, gruvfrun och rået som dog 1872 lever fortfarande och många förundras över om det också är en sanning eller en skröna.

Det är viktigt att föra historier och skrönor vidare och en av de främsta som gjort detta är ”Delsbostintan” som genom sina berättarframträdanden på Skansen blev den bästa marknadsföraren av Hälsingland. Hennes efterföljare i vår tid blev Lill-Babs.

Robert och Viktor tipsade mötesdeltagarna om att de kan åka till många orter och närmast till Voxna Bruk för att få uppleva spöken. I teaterhuset och på Statt i Hudiksvall har många hört och sett personer som spökat men man måste ha en viss förmåga för att uppleva dem. Troll och vittra har setts av många och därmed funnits i Hälsingland och för att frigöra sig från trolldom fanns det olika knep att ta till. Robert och Viktor har skrivit boken ”Historier från Hälsingland” och under hösten utkommer nästa bok ”Hälsingeminnen”. Mötesdeltagarna fick tips på att lyssna på deras historier via podcast.

Under kaffepausen blev det många frågor till Robert och Viktor om oförklarliga upplevelser som inte gått att få svar på eller som hade sin förklaring i gamla skrönor och ordförande hälsade dem välkomna tillbaka nästa höst med nya historier.

Ordförande hälsade föreningens medlem nummer 900, varmt välkommen och överlämnade en höstfärgad blombukett. Kafémötet avslutades med ett höstinspirerat lotteri.

Maj-Britt Norlander

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel