Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Skördedag för Linföreningen i Järvsö

Linföreningen i Järvsö har genomfört sin årliga ”Lindag” på åkern vid världsarvsgården Kristofers, Stene. Här har föreningen sått sitt lin och nu i augusti kunde man skörda.

Annons

Det perfekta vädret för en linryckardag är nog både sol och lite molnigt, som denna dag. Allt är framdukat på borden med sax, snören, najtråd mm för det kommer att behövas.

Kvinnor, män, barn och till och med våra fyrbenta vänner (hunden) kom.

Vi räknade till 103 personer som kom under dagen och jag tror att det var länge sedan vi var så många. Alla var glada och nöjda.

De som kom tyckte att det här med linet och lindagen är viktigt. Att år efter år återkomma med denna dag är både viktigt för oss och alla andra som inte kan eller vet så mycket om linet.

Vi pratade en del om att man måste försöka få upp ögonen igen för linkläder. Många tycker att det blir skrynkligt, ja det blir det men det är ett otroligt skönt tyg och man behöver inte tvätta kläderna jämt som övriga plagg. Man kan med fördel bara vädra och skaka.

Här idag fanns möjlighet att äta en soppa eller bara kaffe med doppa, i en härlig miljö som gården Kristofers.

När klockan var halv tio kom första gänget, och när klockan var fyra kunde vi packa ihop. Då var det dags för ett föreningsmöte med lite utvärdering av dagen.

Många har provat på att göra lite olika alster, från bukett, linkronor, fläta, lingubbar, lin som läggs på skåp, kransar ja det finns hur mycket som helst att göra, vi har alla våra egna favoriter. Och flera damer fanns på plats som kunde visa de som inte hade provat på tidigare.

När dagen börjar lida mot sitt slut ser folk nöjda ut. Man har stått hela dagen och fingrarna är gröna av allt ryckande av lin.

Lillemor Sandberg

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel