Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsartext: Skapande skola-projekt och boksläpp

Leken och skrattet är det sista man kan ta ifrån barnen. Hur var det förr? Hur är det nu? Dessa frågor har varit centrala i årets skapande skola-projekt för åk 4-6 på skolorna i Hudiksvalls kommun.

Linet i Hälsingland har varit den sammanhållande tråden. Med utgångspunkt i Hälsinglands museums utställning De brutna mönstren har eleverna arbetat med att dramatisera historiska händelser, skapat egna berättelser, tvinnat fibrer av lin, torkpapper, videoband och reflekterat över barnarbete då och nu.

Helena Brusell, Cecilia Olsson, Åsa Forsman och Viveka Sjögren är några av de workshopsledare som stimulerat eleverna till skapande, lek och skratt. Med lust och nyfikenhet har eleverna utvecklat sina kunskaper, färdigheter och insikter.

I Viveka Sjögrens workshop fick eleverna se bilder av barn i arbete. Bilder på skoputsare, sopletare, vedhämtare. Barn i textilfabriker, barn i stenbrott. Elevernas reflektioner i ord och bild samlades i en bok som släpptes 1 juni på Kulturhuset i Hudiksvall med stolta elever från Näsvikens skola och Skolbyn närvarande.

Viveka läste ur boken De brutna mönstren på boksläppet:

– Jag hör ljud från alla skolor, som han inte har tid att vara på för att han inte har tillräckligt med pengar, så han behöver putsa skor istället.

– Jag ser hårt jobb, slit, hungriga, utslitna, mår inge bra. Jag ser två personer. De har trasiga kläder.

– Det luktar trä, gräs, grus, svett och blommor. Lukten driver sig överallt.

– När jag tittar på min bild tänker jag: För i helvete sluta med barnarbete

Efter applåderna för en vass version av Beast Of Burden, framförd av musikesteterna på Hudikgymnasiet, bröt glass- och kakkalaset ut.

Lars Berglund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel