Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Senioruniversitetet gjorde studiebesök på Häggesta

Bollnäs Senioruniversitet har varit på studiebesök vid Bollnäs kommuns vattenreningsverk i Häggesta.

Som kommuninnevånare funderar man kanske inte så mycket på dricksvattentillgång och hur avloppsvatten hanteras. Vår kommun har en hög standard på båda.

Ylva Jedebäck Lindberg presenterade företaget HelsingeVatten AB, som ägs av Bollnäs och Ovanåkers kommuner. Jan Elversson tog oss med på en vandring i vattenreningsverket.

Före 1966 fanns inget reningsverk i Bollnäs alls. Allt avloppsvatten släpptes ut i strömmen vid Scandic-viken. Nu finns även vattenverk och reningsverk i de olika kommundelarna.

Häggestaverket har nyligen invigt nya byggnader, maskiner, pumpar mm. Elversson visade de olika stegen för hur man renar avloppen, d v s mekanisk, biologisk och kemisk rening . Med UV-ljus som sista steg dödas bakterier i vatten och luft.

I slutändan produceras 8 ton koncentrerat slam varje dag som för närvarande levereras till Sävstaås miljöstation för täckning av den öppna tippen. På sikt kanske det i stället kan bli fråga om energiutvinning och ren jord.

Energiförbrukningen är stor för att producera värme och driva pumpar. En god del av energin utvinns ur rötslammets metangas och med värmeväxlare. Så småningom kanske man också kan få installera solceller.

En mycket intressant visning!

Benny Johansson, Bollnäs Senioruniversitet

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel