Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Seniorer på ett välpolerat salsgolv

Det klassiska talesättet bland oss långfärdsskridskoåkare är; att man åker när det finns is, inte när man kan! Det gäller bokstavligt att ”fånga isen”, och den förmånen har vi som lämnat arbetslivet bakom oss!

Det är fascinerade att sväva fram på vattenbegjuten kärnis av högsta tänkbara kvalité, och denna halvklara dag med himlens spegelbild under skridskorna medan vi omgärdas av Ljusnans blånande berg. Bilderna berättar en del, men, inte allt, utan det måste upplevas!

Det är få tillfällen man kan uppleva detta, och jag har haft förmånen många gånger under mina drygt 25 år på långfärdsskridsko! Det är sådana här upplevelser man tacksamt tar emot och magasinerar i minnesbanken!

Är Långfärdsskridsko inom Bollnäs möjligt!?

Det korta svaret blir Ja! Med en radie på några kilometers omnejd med Bollnäs/Simeå/Undersvik som utgångspunkt vimlar det av intressanta flikiga insjöar med varierade åklängder! Till vårt område kommer bland annat Mälardalens skridskoklubbar i november/december för att åka långfärdsskridsko då isläget är gynnsamt. Det är de stora sammanhängande sjöarna som lockar till långa skridskoturer. Även aktiva holländare gör detsamma, under devisen ”fånga isen”!

När är den bästa tiden för långfärdsskridsko i vårt område?

Det sker vid isläggningen i november/december. Vissa år har man tur med att kunna åka fram till första veckan i januari på Ljusnans blanka isar, och runda både Or- och Tevsjön. Den bedriften har jag lyckats med tre gånger under mina år i Hälsingland. Långfärdsskridsko säsongen i Hälsingland är kort, men en otrolig upplevelse som är svårt att beskriva, utan den måste upplevas!

Är långfärdsskridsko en farlig sport?

Man kan svara både ja och nej! Frångår man den gyllene regeln KUS, alltså; Kunskap-Utrustning-Sällskap, och inte minst erfarenhet och gott omdöme, ja, då är svaret ett "absolut ja"!

Är man däremot ett sällskap på minst tre personer och har den säkerhetsutrustning som alla vi erfarna långfärdsskridskoåkare är utrustade med, så är det en passionerad vinteraktivitet då det finns spegelblanka isar som bilderna visar, så blir svaret "nej"!

Var kan man få information och kunskap om isar och långfärdsskridsko?

Ett utmärkt sätt är att vända sig till någon organisation som har långfärdsskridsko på programmet.

Det kan man googla på, som är det absoluta snabbaste sättet!

Inge Bäckström f.d. färdledare långfärdsskridsko i Göteborgsklubben – nu aktiv senior- och privatåkare, medlem Stockholmsklubben.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel