Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Scoutläger i Mora

Ett 60-tal scouter från Forsa Scoutkår i åldrarna 8–18 år har varit i Mora, Kråkberg, på scoutläger.

Bussen från Näsviken/Sörforsa till Mora lämnade hembygden tidigt på torsdag och lägret slutade på söndag. Kåren hyrde Mora scoutkårs anläggning belägen i ett mycket vackert område, endast ett stenkast från Orsasjön och med en lång härlig sandstrand till vårt förfogande.

Förutom vanligt lägerliv som bland annat innebär tältnätter, havregrynsgröt, morgondopp, lära känna nya kompisar, matlagning över öppen eld och lägerbål så passade vi på att anpassa programmet efter den för oss nya platsen.

Det innebar att scouterna åkte en hel del kanot då det fanns goda kanotmöjligheter, extremt långgrund sjö med endast sand på botten, för både nybörjare och mer erfarna kanotister. Strandlekar med allt från vattenbrännboll till kanotdragkamp passade också bra.

Förutom programaktiviteter med vattentema, så fick scouterna pyssla med hantverk, till exempel göra makraméarmband, aphänder, valknopar och textiltryck.

De yngsta scouterna vandrade en dag iväg några kilometer till ett område med massor av olika aktivitetsbanor (Troll- och clownstigen. Rekommenderas verkligen om ni är i Mora) där det blev sopplunch på Trangia. De äldre cyklade in till Mora för Zornvandring och olika uppdrag på stan. Även för dessa blev det sopplunch, men här brann Trangiorna i Moras parker.

Ett riktigt härligt läger med underbara och duktiga barn och ungdomar, som ofta slår oss ledare med häpnad. De kliver upp fast dagen endast är i sin linda, de turas om att laga mat, diska och hämta vatten och ved. De lär sig att ta hand om sig själva, hålla koll på sina egna saker, samarbeta och fungera i grupp.

För många var det första gången de var på läger, utan tryggheten från föräldrar eller andra nära och kära som vanligtvis erbjuder fullt servicepaket under veckans alla dagar och tider.

Tänk om föräldrarna där hemma visste hur mycket deras barn och ungdomar egentligen klarar av när de är på scoutläger. De skulle verkligen bli förvånade!

Nu måste vi vänta ett helt år på nästa läger, och det känns lite tungt för både scouter och ledare. Men, den som väntar på något gott…

Thomas Norrman

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel