Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: ”Sanningen om tobak och alkohol” var tema på PRO:s kafémöte i Hudiksvall

Ann-Marie Eriksson som arbetat som sjuksköterska på behandlingshemmet Lindalen började med att lämna en redogörelse och statistik på hur både rökning och alkohol påverkar vår hälsa.

Cigaretter är värre än snus då lungorna förändras och kan medföra bl a högt blodtryck och hjärtflimmer. Trots att vi i Sverige har färre rökare än andra länder i Europa är det alltför många som dör på grund av rökning. Bestämmelserna har skärpts med rökförbud på restauranger och vid entréer men det ser inte ut att minska antalet rökare. Ann-Marie uppmanade deltagarna att vara ambassadörer och på alla sätt försöka övertyga barnbarnen att förstå konsekvenserna och avstå från både rökning, alkohol och andra droger.

Ann-Marie berättade även från sitt arbete under många år på Lindalens behandlingshem. Behandlingen utgår från 12-stegsprogrammet och boendet är uppdelat i två lokaler. I vården ingår alltid en familjevecka förlagd till Forsa folkhögskola. Många som skrivs in har en arbetsgivare som bekostar behandlingen emedan andra är hänvisade till att få ett ekonomiskt beslut från sin kommun eller att betala själva.

Missbruk är en sjukdom och ett alternativ för vård på ett behandlingshem är att kontakta AA (Anonyma Alkoholister) på hemorten och delta i deras arbete med träffar och behandling. För att åskådliggöra hur svårt det kan vara att komma en missbrukande kamrat nära och för att visa på vägar att ta tag i missbruket fick mötet ta del av ett rollspel.

Ordförande tackade Ann-Marie med att överlämna en blomma samt några lotter och från mötesdeltagarna fick hon en varm applåd. Mötesdeltagarna inbjöds därefter till en härlig kaffestund med goda smörgåsar.

Medlemmarna fick information om flera kommande resor samt olika aktiviteter framöver, bl a en trafikutbildning som startar i oktober. Ordförande uppmanade medlemmarna att rösta på medborgarförslaget om att ordna en inomhusboulebana i Hudiksvall. Därefter förrättades ett lotteri med många spännande vinster. Mötet avslutades av ordförande som tackade alla som deltagit i mötet samt med ett välkommen åter på nästa möte när ”Skrönor och historier i Hälsingland” blir temat.

Maj-Britt Norlander

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel