Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Så växte Sveriges demokrati fram

Vi svenskar ser ofta på demokrati som en självklarhet. Men hur blev Sverige en demokrati? Det svarade Torbjörn Nilsson på under en föreläsning vid Senioruniversitetet.

"Svensk demokrati i skuggan av europeisk oro" – så löd titeln på Torbjörn Nilssons föreläsning 12 mars på Patricia, Hudiksvall.

Torbjörn Nilsson är professor vid institutet för historia och samtidsstudier vid Södertörns högskola. Han var nu inbjuden av Senioruniversitetet Hudiksvall för att berätta om hur svensk demokrati har vuxit fram i vårt land. Över 70 personer hade nappat på möjligheten att lyssna på innehållet i denna spännande titel. Genom Hudiksvalls bibliotek fanns det tillfälle att låna böcker som anknöt till föredraget. Och naturligtvis serverades det kaffe och kaka till humant pris.

Med inlevelse tog Torbjörn Nilsson med oss på en historisk resa. Vi svenskar ser ofta på demokrati som en självklarhet. Men hur blev Sverige en demokrati? I kungliga bibliotekets projekt "100 år" berättas att demokratin i Sverige har vuxit fram ur en rad olika beslut. Kvinnlig rösträtt och kommunal rösträtt framhålls som centralt för hur demokratin ser ut idag. Sverige påverkades också av den oro som fanns i Europa och i dåvarande Ryssland.

Ett fotografi från 1891 av folkskoleläraren Nanny Palmkvist sittande på sin cykel fick symbolisera början till "En väg mot demokrati". Med cykeln kunde människor förflytta sig betydligt längre sträckor. Det blev möjligt att delta i möten långt bort från hemmet. Det sociala livet förändrades. Man kunde ta sig till dansen i grannbyn. Man började gifta sig utanför sin egen by.

Man kan förstå att Nanny Palmkvist var djupt engagerad i kvinnofrågan eftersom hon cyklade 25 mil till ett möte i Jönköping. Resan tog henne tre dagar. Att kvinnor cyklade sågs av många som olämpligt. Kvinnor ansågs inte heller lämpade att delta i politiska sammanhang. Men Föreningen LKPR ( Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt) gick inte att hejda. En namninsamling för kvinnors rätt samlade 365000 underskrifter. 1919 valdes Greta Rodenstam som första kvinna in i Hudiksvalls stadsfullmäktige. Den starka opinionen gjorde till sist att männen fick ge sig. 1921 fick kvinnor i Sverige chansen att rösta i riksdagsvalet. Så hade demokratin i Sverige äntligen kommit i mål.

Men har vi kommit i mål? Metoo, ojämlika löner, andelen kvinnor i politik och bolagsstyrelser. Vi har långt kvar.

9 april och 7 maj är det dags för nya intressanta föreläsare anordnat av Senioruniversitetet Hudiksvall. Ta chansen att komma då.

Mats Runefelt

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel